Kannanotto energiansiirtoon liittyvien maa-alueiden korvauksista

pohjois-karjala

MTK Pohjois-Karjalan ja Mhy Pohjois-Karjalan yhteinen maakuntavaliokunta ottaa 10.6.2025 kantaa uusiutuvan energian sähkönsiirtolinjojen lunastuskorvauksiin ja vaatii tasapuolisuutta voimalinjojen sijoittamisesta maanomistajille maksettaviin korvauksiin.

Lunastuslain korvausuudistus on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Esityksenä on 25 % korotus kohteen- ja haitankorvaukseen, käyvän arvon muuttaminen markkina-arvoksi, arvonleikkauksen poistaminen ja elinkeinotakuun vahvistaminen. Nämä ovat hyviä uudistuksia maanomistajan oikeusturvalle, mutta eivät vielä riitä poistamaan epäoikeudenmukaisuutta, mikä liittyy energiansiirtolinjojen alle jäävien maiden lunastuksiin. Oikeusministeriö on käynnistänyt sähkölinjoista maksettavia korvauksia koskevan selvitystyön, jonka pitäisi valmistua 2025 loppuun mennessä.

Lunastuskorvaus määritellään osana lunastusmenettelyä. Vaikka menettelyssä taataan maanomistajien tasapuolinen kohtelu, ei tasapuolinen kohtelu toteudu. Esimerkiksi tuulivoimahankealueen tapauksessa päähanketta eli tuulivoimahanketta ei katsota yleisen tarpeen vaatimaksi (ei voi rakentaa pakkomenettelyin), mutta siirtolinja katsotaan yleisen tarpeen vaatimaksi ja voidaan siten rakentaa pakkomenettelyin. Maanomistajien kohtelu on kyseisessä tapauksessa erilainen, vaikka siirtolinjan rakentaminen perustuu tuulivoimahankkeen toteutumiseen.

Tulevan lunastuslain tulkinnassa markkina-arvon määritys uusiutuvan energian siirtolinjojen korvauksissa on syytä tulkita päähankkeen vuokrasopimusten perusteella. Korkeimman oikeuden tuoreessa ratkaisussa (KKO2025:19) todetaan, että tuottoarvoon perustuva kertakorvaus on perusteltua myös metsämaalla.

Voimalinjojen sijoittamisesta maksettava korvaus maanomistajalle tulee perustua seuraaviin seikkoihin.

  • Uusiutuvan energian sähkönsiirtolinjoissa päähankkeen vuokrasopimusten korvausperusteisiin ja -tasoihin. Päähanke ei voi toimia sähkömarkkinoilla ilman siirtolinjaa kantaverkkoon. Täten maanomistajien yhdenvertainen kohtelu toteutuisi hankkeen eri osissa ja sujuvoittaisi hankkeiden toteutumista.
  • Verkkoyhtiön on maksettava voimalinjan sijoittamisesta maanomistajalle korvaukset perustuen verkkoyhtiön saamaan taloudelliseen hyötyyn. (KKO2025:19 ratkaisun perusteiden mukaan).

Energiasiirtolinjojen alle jäävien maiden maanvuokrasta sopiminen pakkokeinojen sijaan lisää uusiutuvan energian hyväksyttävyyttä, mikä sujuvoittaa hankkeen toteuttamista. Lisäksi taloudellisella ohjauksella on vaikutuksia metsää säästäviin toimiin, kun halutaan kustannusten vuoksi minimoida sähkönsiirtoverkon alla jäävän metsäalan määrää.

Esimerkkejä hyvistä toimintamalleista löytyy jo. Mm. Länsi-Suomessa on hankealueita, joissa kilpailutuksen seurauksena lähes kaikki tahot tarjosivat myös siirtolinjan alle lisäkorvauksia lunastuskorvauksien lisäksi, sillä maanomistajat lähtökohtaisesti suosivat toimijoita, jotka huomioivat myös siirtolinjan alle jäävät maanomistajat ja yhtiöt tiedostavat tämän.

Joensuussa 10.6.2025

Pohjois-Karjalan Maakuntavaliokunta

Päivikki Otronen hallituksen puheenjohtaja Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Karjala ry
Harri Välimäki johtaja Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Karjala
Kalle Myllynen johtokunnan puheenjohtaja MTK-Pohjois-Karjala
Jari Rouvinen MTK-Pohjois-Karjala

Lisätiedot:

Harri Välimäki, p. 050 379 9112, harri.valimaki@mhy.fi

Jari Rouvinen, p. 040 033 1566, jari.rouvinen@mtk.fi

Päivikki Otronen, p. 050 407 6166

Kalle Myllynen, p. 050 537 7801

Maakuntavaliokunta

Maakuntavaliokunta on MTK Pohjois-Karjalan ja Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Karjalan yhteistyö- ja asiantuntijakokoonpano.

Maakuntavaliokunta koordinoi MTK Pohjois-Karjalan, alueen MTK-yhdistysten ja Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Karjalan sisäistä yhteistyötä, ulkoista yhteistyötä ja vaikuttaa yhteisen edunvalvonnan piiriin kuuluviin asioihin.

Valiokunnan tehtävänä on vaikuttaa alueellaan mm. ympäristö- ja maankäyttöasioihin, riistapolitiikkaan, energiamarkkinoihin, maakunnalliseen liikennepolitiikkaan sekä maaseudun elinkeinojen yleisiin toimintaedellytyksiin.  Valiokunta valmistelee ja koordinoi yhteisiä kannanottoja, tekee esityksiä ja aloitteita toimialaansa liittyvistä kysymyksistä.

Maakuntavaliokunnan jäseniksi MTK-liiton johtokunta ja metsänhoitoyhdistysten hallitukset nimeävät johtavat luottamus- ja toimihenkilönsä.

Ajankohtaista

  1. Pohjois-Karjalan puumarkkinakatsaus: Kauppamäärissä pientä laskua edellisiin vuosiin – puun hinta noussut alkuvuoden aikana

    Pohjois-Karjalan puumarkkinakatsaus: Kauppamäärissä pientä laskua edellisiin vuosiin – puun hinta noussut alkuvuoden aikana

    Pohjois-Karjala

    Pohjois-Karjalan alkuvuoden kiireisimmät puukauppaviikot nähtiin touko-kesäkuussa. Kesälomakausi näkyy myös metsänhoidossa, mutta puukauppaa käydään ympäri vuoden. Pohjois-Karjalassa puukauppaa on käyty viikkoon 25 mennessä hieman yli 1,4 miljoonaa kuutiota. Metsäisessä maakunnassa määrä on hieman kahden edellisen vuoden alapuolella. Puun hinta taas on noussut hieman vuoden takaiseen verrattuna.

    Lue lisää
  2. Avoin työpaikka: Metsäasiantuntija Polvijärvelle

    Avoin työpaikka: Metsäasiantuntija Polvijärvelle

    Pohjois-Karjala

    Metsäasiantuntija Polvijärvelle 🌲 Etsimme metsäalan ammattilaista vahvistamaan osaavaa joukkoamme Polvijärvellä!

  3. Metsäpäivä ja työnäytös Joensuu 13.6. klo 10-15

    Metsäpäivä ja työnäytös Joensuu 13.6. klo 10-15

    Pohjois-Karjala

    Tervetuloa työnäytökseen perjantaina 13.6. klo 10-15, jonka järjestävät yhteistyössä Sampo Rosenlew, Joensuun kaupunki, Kesla, Acgo Suomi, Stora Enso ja Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Karjala. Paikka: Joensuu Papinkangas, Laamasentie