Jasmin Kähärä lähtee luottavaisena arvokisakauteen

etela-savo

Vajaa kuukausi ennen hektisen kilpailukauden avausta hiihtäjä Jasmin Kähärä ehti kertomaan harjoittelustaan ja valmistautumisestaan tulevaan arvokilpailukauteen. Alkukauden kunto mitataan marraskuun alussa Suomen cupin avauskisassa, mutta kauden päätähtäin on Trondheimin MM-hiihdoissa.

Lokakuun alkupuolella viime talven lumet alkavat olla muisto vain, ja perheen metsätilan tarkastuskäynnillä Jasmin Kähärän katse on jo tiukasti tulevassa kilpailukaudessa.

”Kausi alkaa marraskuun alussa Vuokatissa Suomen Cupin kisalla ja marraskuun lopulla Rukalla alkaa maailman cup”, Jasmin kertoo.

Viime kaudelta mieleen jäi kaksijakoinen tunnelma, sillä alkutalven jalkavamma vaikutti kisakauden avaukseen ja erityisesti perinteiseen hiihtoon.

”Omalla päämatkallani vapaan hiihtotavan sprintissä sain kuitenkin vakiinnutettua tasoni sinne välieriin maailman cupin kisoissa. Se oli päätavoitteenikin kaudelle.”

Harjoittelukausi on mennyt odotusten mukaisesti, ja ensimmäiset kolme kuukautta Jasmin kertoo harjoitelleensa tiiviisti Vuokatissa.

”Elokuussa oli sitten pidempi kolmen viikon pätkä korkealla Italiassa, ja sen jälkeen alkusyksyn olen harjoitellut taas Vuokatissa. Nyt lähden jälleen pariksi viikoksi korkean paikan leirille.”

Jasmin Kähärä on jo maajoukkueen vakiokasvo, ja koko maajoukkueen lumileiri onkin vuorossa Olostunturilla Suomen cupin avauskisan jälkeen.

Kauden päätavoite on Trondheimin MM-kisat ja vapaan hiihtotavan sprintti.

”Kun kisat järjestetään Norjassa, niin se on varmasti hieno tapahtuma.”

Aukeaako jo finaalipaikka MM-sprinttikisassa?

”No hyvänä päivänä, ja jos kaikki menee kohdalleen, voisi finaalitasoa havitella. Sprintti on kuitenkin niin pienistä jutuista kiinni. Mutta kokonaisuutena haluaisin jo tulevalla kaudella päästä finaaleissakin hiihtämään.”

Hiihtäjän työ tehdään pääosin metsän siimeksessä kulkevilla laduilla, mutta metsä tarjoaa hiihtäjälle myös hengähdyspaikan. Aiheeseen sopivasti myös Jasmin Kähärän sponsorit ovat metsäalan yrityksiä.

Ammattimainen urheilu-uran rakentaminen ei ole helppoa ja vaatii myös rahallista panostusta. Sponsoreja tarvitaan niin harjoittelu- kuin kilpailukaudellakin.

”Pääkumppaneina minulla ovat Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savo ja Veljekset Hokkanen. Hienoa, että kumppanit nimenomaan täältä omilta juuriltani Etelä-Savosta ovat halunneet olla mukana ja pystyn omaa ammattiani harjoittamaan.”

Yhteistyö Metsänhoitoyhdistyksen kanssa on jatkunut kohta puolenkymmentä vuotta, ja pitkäjänteinen yhteistyö sopiikin molemmille osapuolille. Kestävyysurheilussa ei saavuteta pikavoittoja, vaan maailman huipulle nousu vaatii aikaa ja määrätietoista työtä.

”Olen todella kiitollinen yhteistyökumppaneiden sitoutumisesta”, Jasmin sanoo.

Jasmin Kähärä on sisarustensa tavoin jo mukana perheen metsätilan hoidossa. Halkosouvin lisäksi tuttua on keväinen taimenistutus, joka sopii hyvin palauttelevaksi harjoitukseksi hiihtäjän kauden päätteeksi.

Teksti ja kuvat: Matti Turtiainen

Ajankohtaista

  1. Puukauppa käynyt vilkkaana Savossa

    Puukauppa käynyt vilkkaana Savossa

    Etelä-Savo

    Etelä- ja Pohjois-Savo erottuvat kuluneen vuoden puumarkkinoita tarkasteltaessa. Maakuntien puukauppamäärä on pysynyt myös syksyyn tultaessa korkealla.

    Lue lisää
  2. Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savolle on myönnetty Yhteiskunnallinen Yritys -merkki

    Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savolle on myönnetty Yhteiskunnallinen Yritys -merkki

    Etelä-Savo

    Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savo ry:lle on myönnetty Yhteiskunnallinen Yritys -merkin käyttöoikeus osoituksena liiketoiminnallisten ja yhteiskunnallisten tavoitteiden onnistuneesta yhdistämisestä.

  3. Mhy Etelä-Savon puheenjohtaja Kaisa Ralli ehdolle MTK:n metsäjohtokuntaan

    Mhy Etelä-Savon puheenjohtaja Kaisa Ralli ehdolle MTK:n metsäjohtokuntaan

    Etelä-Savo

    Kaisa Ralli on kokenut metsänomistaja ja maaseutuyrittäjä Sulkavalta, jolla on vankka tausta metsäalan luottamustehtävissä.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset