Näköalapaikka suomalaiseen metsään! - Valtuustovaalien ehdokasasettelu käynnissä 2.10. asti. Asetu ehdolle

Tuli uudisti metsää Savonrannalla

etela-savo

Metsänhoitoyhdistys Etelä-Savon pohjoisimmassa kolkassa Savonrannalla tehtiin metsänhoidollinen kulotus elokuun puolessa välissä. Metsänomistaja halusi kulottaa aiemmin männikkönä kasvaneen kuvion helpottaakseen tulevia istutus- ja hoitotöitä.

- Polttamalla hakkuutähteen myös liikkuminen kuviolla on jatkossa helpompaa, hän kertoo. Myös luonnonmonimuotoisuuden edistäminen oli yksi peruste kulotuspäätöksen takana.

- Kuvion koon ja muodon sekä vesistön läheisyyden ja hyvien tieyhteyksien ansiosta kulotuksen suunnittelijat näyttivät vihreää valoa, joten asia oli sillä selvä, hän jatkaa.

Jatkotoimenpiteenä kuviolla tehdään laikkumätästys, jonka jälkeen vuorossa on kuusen ja koivun sekaistutus. Vanhana järvenpohjana kuvion maaperä on osittain kivikkoinen ja löytyy kuviolta kosteita painanteitakin, joka asettaa omat haasteensa metsänviljelylle.

- Mäntyä tulee varmasti luonnostaan kuvion ympäristössä olevien männiköiden ansiosta. Pelkälle männylle ei kuitenkaan ollut enää tarkoitus uudistaa alueella oleilevien hirvien takia, metsänomistaja jatkaa.

Kulotus on vanha hyvä keino metsänuudistamisessa

Kulotus parantaa kasvupaikan ravinne- ja lämpöoloja. Onnistuneessa kulotuksessa poltetaan suurin osa hakkuutähteistä ja osa humuskerroksesta. Hakkuutähteisiin ja humuskerrokseen sitoutuneet ravinteet vapautuvat kasvien käyttöön ja maan happamuus vähenee jopa vuosikymmeniksi. Pintakasvillisuuden kilpailu vähenee muutamaksi vuodeksi kulotuksen jälkeen. Metsänviljelytyö helpottuu, kun työskentelyä haittaavat hakkuutähteet on poltettu.

Kulotus edistää metsän monimuotoisuutta

Kulotus luo tilaa uusille eliölajeille. Paloalueelle hakeutuvat lajit, jotka ovat riippuvaisia nimenomaan palossa vaurioituneesta puuaineksesta. Paloalueelle tulee myös lajeja, joille itse palo ei ole välttämättä tärkein tekijä, vaan ne saavat kasvutilaa kilpailutilanteen muuttuessa.

Myös metsäsertifiointi edellyttää kulotuksia metsäluonnon monimuotoisuuden takaamiseksi.

Kulotettavan kohteen edellytykset

Kulotuskohde olisi hyvä tietää jo ennen hakkuuta, jolloin toimenpiteiden suunnittelu on helpompaa. 

Alueen koolle ei ole rajoitteita, mutta kustannustehokkuus paranee alueen koon kasvaessa.

Ravinteisuudeltaan keskinkertaiset maat sopivat parhaiten kulotettaviksi.

Maaperä saisi mielellään olla vettä läpäisevää moreenimaata.

Lähellä oleva vesistö helpottaa sammutustöitä, tien läheisyys puolestaan helpottaa kaluston ja sammutusveden kuljetusta kulotuspaikalle.

Kohteen pyöreähkö muoto on kulotuksen toteutuksessa eduksi.

Kulotukseen on saatavilla Metka-tukea

Kulotustuki on yksi metsätalouden kannustejärjestelmän eli Metkan työlajeista. Tuen myöntää Metsäkeskus. Tuki on veronalaista tuloa. 

Poltettavan kulotuskohteen pinta-alan tulee tukiehtojen mukaan olla yli kaksi hehtaaria ja ravinteisuusluokaltaan kuivahkoa kangasta tai sitä rehevämpää maa-alaa.

Kulotusalueelle tulee jättää vähintään 20 kuutiometriä säästöpuita, jotka sijoitetaan yhteen tai useampaan säästöpuuryhmään. Yli neljän hehtaarin kulotusaloilla säästöpuita tulee jättää vähintään viisi kuutiometriä hehtaaria kohden. Säästöpuihin voidaan lukea kaikki rinnankorkeusläpimitaltaan yli 15 senttimetriset puut.

Kulotustuki on 1 500 euroa hehtaaria kohden, kun kulotusala on vähintään neljä hehtaaria, ja 2 000 euroa hehtaaria kohden, kun kulotusala on alle neljä hehtaaria. 

Kulotustyöllä täytyy olla johtaja, jolla on tehtävään riittävä ammattitaito. Kulotusta varten täytyy olla vastuuvakuutus.

Toteutamme kulotushankkeet yhteistyössä TeMePa:n kanssa.

Kuvat: Tuomo Ylistö, metsäasiantuntija, Mhy Etelä-Savo

Ajankohtaista

  1. Puumarkkinakatsaus syyskuu 2024

    Puumarkkinakatsaus syyskuu 2024

    Etelä-Savo

    Luontoarvot ovat tulossa osaksi puukauppojen kilpailutusta. Metsänomistajan pitää pystyä luottamaan, että lainsäädäntöä, sertifikaatteja ja organisaatioiden ohjeistuksia noudatetaan.

    Lue lisää
  2. Metsätaitokilpailut la 17.8.2024 Savonlinnassa - Tulokset

    Metsätaitokilpailut la 17.8.2024 Savonlinnassa - Tulokset

    Etelä-Savo

    Savonlinnassa metsätaitoiltiin la 17.8.2024. Samassa kilpailussa miteltiin avoimen kilpailun naisten ja miesten sarjan voitosta sekä Mhy Etelä-Savon että Eläkeliiton Itä-Savon piirin mestaruuksista.

  3. Puumarkkinakatsaus elokuu 2024

    Puumarkkinakatsaus elokuu 2024

    Etelä-Savo

    Puun hinnat kertovat kysynnästä ja kilpailusta, joka avaa metsänomistajille hyvät mahdollisuudet puukaupoille. Poikkeuksellisesti puun hinnat nousivat myös kesälomakaudella.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset