Metsäkeskuksen metka-tukien käsittely on kemera-tukia hitaampaa

pirkanmaa

Metsäkeskuksen tiedote, julkaistu 10.7.2024

Metsäkeskus käsittelee parhaillaan sekä nykyisen metsätalouden kannustejärjestelmän eli metkan mukaisia hakemuksia että jo päättyneen kestävän metsätalouden rahoituslain eli kemeran mukaisia toteutusilmoituksia. Molempien tukien käsittelyajat voivat pidentyä kesän aikana.


Tällä hetkellä sähköisesti Metsään.fi-palvelun kautta toimitettujen metka-tuen taimikon hoidon ja nuoren metsän hoidon ja terveyslannoitusten hakemusten käsittelyaika on keskimäärin 26 vuorokautta. Lomakkeella toimitettujen hakemusten käsittely kestää sähköisten järjestelmien kautta toimitettuja hakemuksia pidempään. Lomakkeella toimitettujen hakemusten käsittelyaika on 32 vuorokautta.


Käsittelyn kestolle on useampia syitä

Metka-tukien käsittely alkoi maaliskuussa. Niiden käsittelyssä käytettävä uusi tietojärjestelmä ei vielä sisällä kaikkia niitä automaattisia toimintoja, joita kemera-tukien käsittelyssä on ollut käytössä. Tämä osaltaan hidastaa käsittelyä.


Lisäksi sekä kesälomakausi että Metsäkeskuksen henkilöstön lomautukset pidentävät käsittelyaikoja kesällä.


Myös hakemusten laatu saattaa aiheuttaa viivästyksiä käsittelyssä. Nyt käsittelyyn tulee runsaasti hakemuksia, joissa taimikon hoidon ja nuoren metsän hoidon pituusehdot eivät täyty. Pituustiedon voi tarkistaa Metsään.fi-palvelun metsävaratiedoista tai maastossa ennen hakemuksen tekoa. Lisäksi tukia haetaan kohteille, jotka sijaitsevat sellaisilla kaava-alueella, joille tukea ei voida myöntää.


Jos hakemuksessa on virheellisiä tietoja, Metsäkeskus joutuu tekemään tuen hakijalle täydennys- tai lisätietopyyntöjä. Nämä pyynnöt sekä niiden vastausten odottaminen pidentävät hakemusten käsittelyaikoja.


Hakeminen helpottunut, taustatyö ei ole poistunut

Kun siirryttiin kemerasta metkaan, siirryttiin samalla jälkirahoitteiseen malliin osassa työlajeista. Tämä tarkoittaa sitä, että ennen piti taimikon ja nuoren metsän hoidon haun yhteydessä tehdä ensin ennakkohakemus ja työn valmistuttua toteutusilmoitus. Nyt työstä tehdään vain toteutusilmoitus työn valmistuttua.


Hakijalle tämä tuo helpotusta, mutta Metsäkeskukselle työmäärä pysyi lähes samana. Metsäkeskuksen työntekijä tekee nyt yhdessä vaiheessa samat tarkistukset ja tukiehtojen toteutumisen arvioinnit, mitä aiemmin tehtiin kemera-tukien kohdalla hakemuksen ja sen jälkeen toteutusilmoituksen käsittelyn yhteydessä. Tämäkin osaltaan saattaa pidentää hakemusten käsittelyaikaa.


Metka-tukien käsittely alkaa vaiheittain

Metka-hakemusten käsittely alkaa Metsäkeskuksessa vaiheittain. Tällä hetkellä Metsäkeskus käsittelee taimikon ja nuoren metsän hoidon, terveyslannoituksen ja kulotuksen hakemuksia.
Metsätietuen käsittely alkaa aikaisintaan heinäkuussa. Suometsän hoidon suunnittelun aloittamiseen liittyvien päätösten käsittely alkaa aikaisintaan heinä-elokuussa. Ympäristötukihakemusten käsittely alkaa aikaisintaan syyskuussa ja luonnonhoidon tukihakemusten aikaisintaan lokakuussa.

Lisätietoja:
Sameli Salokannel
hankehallinnon päällikkö
Suomen metsäkeskus
puh. 040 547 4822
sameli.salokannel@metsakeskus.fi

Metsäkeskuksen tehtävänä on edistää kestävää metsätaloutta ja alan elinkeinoja sekä neuvoa metsänomistajia metsien ja metsäluonnon hoidossa ja hyödyntämisessä. Metsäkeskus myös kerää ja jakaa tietoa Suomen metsistä ja valvoo metsälainsäädännön noudattamista. Metsäkeskuksen toimintaa ohjaa ja valvoo maa- ja metsätalousministeriö.

Ajankohtaista

  1. Valtuustovaalien tulokset ovat selvillä

    Valtuustovaalien tulokset ovat selvillä

    Pirkanmaa

    Metsänhoitoyhdistys Pirkanmaan valtuustoon kaudelle 2025-2028 on valittu yhteensä 25 varsinaista jäsentä ja 5 varajäsentä.

    Lue lisää
  2. Asiakkuuspäällikkö Aapo Latvajärvelle Työyhteisön hyvä tyyppi -stipendi

    Asiakkuuspäällikkö Aapo Latvajärvelle Työyhteisön hyvä tyyppi -stipendi

    Pirkanmaa

    Metsänhoitoyhdistys Pirkanmaan Ikaalislaiselle asiakkuuspäällikkö Aapo Latvajärvelle on myönnetty Metsämiesten Säätiön ”Työyhteisön hyvä tyyppi” -stipendi. 

  3. Metsänomistajien suhtautuminen luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen

    Metsänomistajien suhtautuminen luonnon monimuotoisuuden turvaamiseen

    Pirkanmaa

    Metsänhoitoyhdistykseen kuuluvilla metsänomistajilla oli toukokuussa 2024 mahdollisuus vastata opinnäytetyön kyselytutkimukseen. Lue millaisia tuloksia opinnäytetyöllä saatiin.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset