Näköalapaikka suomalaiseen metsään! - Valtuustovaalien ehdokasasettelu käynnissä 2.10. asti. Asetu ehdolle

Kulotusyhteistyö TeMePan kanssa alkaa!

savotta

Metsänhoitoyhdistys Savotta aloittaa yhteistyön TeMePa Infra Oy:n kanssa tarjotaksemme metsänomistajalle kulotuspalvelun valtakirjakaupan yhteydessä.

Metsänuudistusalojen kulotuksesta on hyötyä sekä metsän uudistumiselle että luonnon monimuotoisuudelle. Kulotus helpottaa metsänviljelytyötä, koska polton jälkeen uudistusalalla ei ole viljelytyötä haittaavia hakkuutähteitä ja humuskerroskin on ainakin osittain palanut. Pintakasvillisuuden kilpailu puuntaimien kanssa vähenee polton myötä. Samalla kulotus vapauttaa ravinteita puiden käyttöön ja vähentää maaperän happamuutta. Kulotus edesauttaa erityisesti männyn ja koivun kylvön onnistumista. Tuli hillitsee myös juurikäävän ja tuhohyönteisten leviämistä, eli kulotus on hyvä tapa edistää metsän terveyttä.

Kulotus lisää palaneen ja hiiltyneen puun määrää, mikä on elintärkeää niille harvinaisille ja uhanalaisille lajeille, jotka vaativat elinympäristökseen palanutta maata tai hiiltynyttä puuainesta. Paloriippuvaisia lajeja löytyy ainakin kovakuoriaisista, jäkälistä ja sienistä. Metsäpalot ovat nykyisin harvinaisia, minkä takia monet paloriippuvaiset lajit ovat vaarassa hävitä ilman hallittuja kulotuksia.

Kulotukseen on mahdollista saada metka-tukea. Tuen määrä on alle neljän hehtaarin kohteilla 2000 €/ha. Neljän hehtaarin ja sitä isommilla kohteilla tuen määrä on 1500 €/ha. Kulotettavalla alueella täytyy olla vähintään 20 kuutiometriä uudistushakkuussa jätettyjä säästöpuita, jotka ovat ryhmissä. Yli neljän hehtaarin kulotusaloilla tulee olla tämän lisäksi 5 kuutiometriä säästöpuita hehtaaria kohden. Säästöpuiden polttamisesta aiheutuva tulonmenetys korvataan enintään 50 kuutiometriin saakka maakuntakohtaisen keskikuutiohinnan mukaan. Tarkempaa tietoa metka-tuista löydät Metsäkeskuksen sivuilta.

Kulotukseen sopivan kohteen kriteerit:

  • kivennäismaan havupuuvaltainen metsä, johon on tulossa uudistushakkuu
  • vähintään 2 hehtaarin uudistushakkuu, jolta ei kerätä hakkuutähteitä
  • kuviolle on oltava hyvä tieverkosto
  • vedenottomahdollisuus lähettyvillä on hyödyksi
  • kulotussuunnitelma on tehtävä ennen hakkuuta, jotta toimenpiteet voidaan suunnitella oikein
  • vuonna 2024 hakkuuseen tuleva alue voidaan kulottaa vuonna 2025

TeMePa on luotettava valtakunnallinen toimija kulotuksen ja muiden metsätöiden parissa. Heiltä löytyy vahvaa kokemusta ja asiantuntemusta sekä tarvittava kalusto palo- ja säiliöautosta lähtien kulotuksen turvalliseen toteuttamiseen. Kulotuskohteille tehdään etukäteen tarkka suunnittelu ja riskianalyysi, ja toiminta on vakuutettua. TeMePa tekee kulotusten suhteen tiivistä yhteistyötä viranomaisten kanssa ja kulotuksista ilmoitetaan aina pelastuslaitokselle.

Mikäli kiinnostuit kulotuksesta, ota yhteyttä omaan metsäasiantuntijaasi ja kartoitetaan metsäsi mahdollisuudet kulotukseen! Myös puumarkkinoilla on nyt hyvä tilanne ja puulle on kysyntää, joten autamme samalla etsimään parhaan ostajan puillesi. Löydät yhteystietomme täältä.

Ajankohtaista

  1. Metsänhoitoyhdistys Savotan valtuusto kokoontui

    Metsänhoitoyhdistys Savotan valtuusto kokoontui

    Savotta

    Valtuuston kevätkokous pidettiin Lapinlahdella 15.3.2024.

    Lue lisää
  2. Lähde mukaan metsänomistajamatkalle Irlantiin!

    Lähde mukaan metsänomistajamatkalle Irlantiin!

    Savotta

    Pohjoisen Savon metsänhoitoyhdistysten yhteinen metsäopintomatka suuntautuu Irlantiin 16.-20.09.2024. Matkaohjelmassa on upeita maisemia, vuoria, laaksoja, kallioita, Atlantin tyrskyjä, idyllisiä kyliä ja pubeja.

  3. Savotan Parempi Puukauppa -palvelupaketista entistäkin paremmat edut

    Savotan Parempi Puukauppa -palvelupaketista entistäkin paremmat edut

    Savotta

    Kilpailuta oma puukauppasi ja hyödynnä Savotan Parempi Puukauppa -jäsenpalvelun edut. Saat alennusta puukaupan hoitamisesta ja säästöä taimista sekä metsäpalveluista. Samalla varmistat, että metsäsi hoidetaan oikeaan aikaan, ammattitaidolla ja luonnon monimuotoisuus huomioiden.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset