Metsä kasvaa, vaikka markkinat heiluvat

lounametsa

Metsä kasvaa

Maailman epävarmuus- ja konfliktinalttiustilanne ovat kohonneet suuresti tällä vuosikymmenellä syistä, jotka kaikki tunnistavat ja niitä on turha lähteä enempää toistamaan. Monissa asioissa ääripäät ovat vahvistuneet ja asiallinen ja varsinkin historiallisiin faktoihin perustuva keskustelu on vaikeaa. Markkinat ovat myllertäneet ja ääripäistä tunnutaan siirtyvän sujuvasti toiseen päähän. Vastuullisuusasioiden painotuksissa ei välttämättä ole pitäydytty reaalimaailmassa ja viherpesua on tehty taloudellisen voiton toivossa. Sotateollisuus on taas arvossaan ja öljynkäyttöä monin paikoin pönkitetään fossiilisten polttoaineiden haitoista piittaamatta.

Myllerryksestä huolimatta metsä tarjoaa kestävän perustan

Puun käyttöön perustuva teollisuus ja energiantuotanto on kokenut suuria vaihteluita ja suuren epävarmuuden vallitessa puumarkkinatkin hakevat suuntaa, jota kukaan ei osaa ennustaa. Tila voi nopeastikin vaihtua maailman tilanteen selkiytyessä, sillä esimerkiksi rakennusvelkaa on kertynyt jo Euroopassa valtavat määrät. Pitkällä tähtäimellä on syytä yhä uskoa puun käytön menestykseen. Ihmiskunta tarvitsee menestyäkseen metsäisiä luonnonvaroja, joita Suomessa on vaalittu paljon paremmin kuin suurimmassa osassa Eurooppaakin. Metsät ovat pullollaan puuta ja kasvu jatkuu, ellei metsätalousmaata siirretä suuresti muuhun käyttöön.

Uusikin aika vaatii vanhaa viisautta

Metsänhoitoyhdistyksillä on haastava työ metsänomistajien, jäsentensä edunvalvonnassa. Jäsenten tavoitteet metsänomistuksensa suhteen eriytyvät. Painotukset vaihtelevat talouskäytön maksimoinnista – jota lait, direktiivit, sertifiointi ja kaavoitus jo suuresti rajoittavat – täyteen suojeluun. Haluamme tehdä kuitenkin työmme hyvin jäsenen oman tavoitteen mukaisesti. Annamme toimenpiteitä suunnitellessa neuvontaa kaikista metsänhoitomahdollisuuksista parhaan tietomme mukaan. Emme ole pelkän lehti- ja sometiedon varassa, kuten suuri osa kansalaisista. Toimihenkilöillämme on tietoa ja taitoa ja osalla lähes metsän kiertoajan ajalta kokemusta metsänkasvatuksesta. 70-luvulta puuston määrä on kasvanut 67 %! Se on tapahtunut osin kantapään kautta oppien, mutta suurin osa metsänuudistamisen ja metsänhoidon perusasioista pätee yhä.

Hannu Justen

johtaja

Liittyvät bloggaukset

  1. Älä tyydy hintatakuuseen vaan kilpailuta puukauppasi

    Älä tyydy hintatakuuseen vaan kilpailuta puukauppasi

    Pauli Rintala

    Valtakunnallinen

    Venäjän puuntuonnin loppuminen sai aikaan sen, että ensimmäisen kerran vuosikymmeniin puumarkkinat ovat alkaneet toimia markkinatalouden ehdoilla ja pelisäännöillä. Jatkuvasta kroonisesta raakapuun ylitarjontatilanteesta on siirrytty tasapainoiseen kysynnän ja tarjonnan markkinaan.

    Lue lisää
  2. Tuulivoimasopimusmalleja Mhy:n jäsenille

    Ruusuja, risuja ja kiritystä Orpon hallitukselle

    Mikko Tiirola

    Valtakunnallinen

    Kevään aikana eduskunta käsittelee hallituksen esityksiä lunastuslain uudistamiseksi ja metsävähennysprosentin korottamiseksi. Ne ovat merkittäviä uudistuksia, joita MTK on lobannut pitkäjänteisesti.

  3. Puun hinta kertoo puun kysynnästä ja tarjonnasta

    Puun hinta kertoo puun kysynnästä ja tarjonnasta

    Kalle Karttunen

    Valtakunnallinen

    Puun hinta muodostuu markkinoilla kysynnän ja tarjonnan mukaan. Puun hintakehitys indikoi puun kysyntää. Kun puun kysyntä ja kilpailu puusta kasvaa, pitäisi hintatason ja hintakehityksen olla markkinaehtoisesti korkealla ja nousevaa. Näin se kannustaisi puun myyjiä eli metsänomistajia myymään puuta eli tarjoamaan puuta markkinoille.

2025 © Metsänhoitoyhdistykset