Metsän ostaminen
Metsänomistajia on Suomessa n. 600 000, joten monilla meistä on metsänomistaja, jollei ihan perhepiirissä, niin suvussa tai tuttavapiirissä. Onko metsän ostaminen ja omistaminen vaikeaa? Sitä moni metsänomistajaksi harkitseva miettii ennen ratkaisevia askeleita.
Metsänomistaminen
Valtakunnallinen
Metsänomistajaksi tullaan usein perinnön kautta tai ostamalla metsää. Metsänomistajana pääset pohtimaan erilaisia vaihtoehtoja. Metsänomistajan eteen voi tulla tilanteita, joissa tarvitsee tietää metsätilan arvo tai mietit vaihtoehtoisia tapoja metsien hyödyntämiseen. Myös metsäverotus koskettaa jokaista metsänomistajaa vuosittain. Tältä sivulta löydät metsänomistamiseen liittyvää tietoa. Muista myös, että metsänhoitoyhdistyksen asiantuntijat ovat aina valmiita auttamaan!
Metsätilan arvo
Valtakunnallinen
Mikä on metsäkiinteistön arvo? Useimmille ihmisille tulee elämän varrella tilanteita, joissa joutuu selvittämään omaisuuden arvoa. Tyypillisiä tilanteita ovat perunkirjoitukset, ositukset, vakuusarvo rahoittajalle, myynti tai ostaminen. Metsäarviolla on arvopäivä, jolloin arviossa oleva arvo todetaan. Arvio laaditaan juuri tuon arvopäivän tilanteen mukaan. Metsänhoitoyhdistyksen Metsäarviokirja perustuu aina maastokäyntiin. On tärkeää saada oikea tilannekuva puuston määrästä, suojeltavista kohteista ja metsänhoitotilanteesta, jotta metsän hinta on mahdollisimman totuudenmukainen. Mikäli olet myymässä metsätilaasi, metsän hinta määräytyy markkinoilla. Metsätilojen välityksen markkinajohtajan Metsätilat.fi:n kiinteistönvälittäjät ovat käytössäsi metsänhoitoyhdistyksen kautta.
Metsän monimuotoisuus
Valtakunnallinen
Hyvällä metsänhoidolla takaamme kestävän metsätalouden ja turvaamme metsien monimuotoisuutta. Suomalaisessa metsänhoidossa pidetään huolta metsien monimuotoisuudesta monin eri keinoin. Metsänomistajat ovat tärkeä lenkki monimuotoisuuden edistämisessä ja arvokkaiden luontokohteiden säilyttämisessä.
Luonnonhoito talousmetsässä
Valtakunnallinen
Luonnonhoito talousmetsässä on yhtä tärkeä osa metsänomistamista kuin vaikkapa taimikonhoito. Hyvää luonnonhoitoa on säästöpuiden jättäminen hakkuissa, lahopuun säästäminen ja lisääminen, lehtipuuosuudesta huolehtiminen, riittävien suojavyöhykkeiden jättäminen vesistöjen ja pienvesien varsille, riistatiheikköjen säästäminen ja luontokohteiden rajaaminen käsittelyn ulkopuolelle.