Miten metsänomistajan etua ajetaan?

Metsänomistajan etujen ajaminen on metsänhoitoyhdistyksien ja MTK:n vahva perusta, jonka päälle on rakennettu tuhannen metsäasiantuntijan verkosto. Mutta mitä se edunvalvonta oikein on ja miten sitä tehdään?

Metsänomistajan etujen ajaminen on metsänhoitoyhdistysten ja MTK:n vahva perusta, jonka päälle on rakennettu tuhannen metsäasiantuntijan verkosto. Metsäedunvalvonta onkin vaikuttavin jäsenetu, jonka metsänomistaja saa ollessaan jäsen metsänhoitoyhdistyksessä. Mutta mitä se metsänomistajan edunvalvonta oikein on ja miten sitä tehdään?

1. Paikallisesti omassa metsänhoitoyhdistyksessäsi

Näkyvin edunvalvontatyö metsänhoitoyhdistyksissä tehdään puukaupan yhteydessä. Jokaisella puukauppansa kilpailuttavalla metsänomistajalla on käytännössä oma edunvalvoja, joka huolehtii parhaan mahdollisen tarjouksen saamisesta sekä korjuun toteutumisesta sovitulla tavalla. Samalla metsänhoitoyhdistykset keräävät puumarkkinadataa tulevan päätöstenteon tueksi. Tiesitkö, että mhy:n jäsenenä saat maailman tarkinta puukauppadataa suoraan OmaMetsästä?

Oletko koskaan ajatellut, mitä tapahtuisi, jos puumarkkinoilla ei olisi kilpailua?

2. Edunvalvonta maakunnallisesti - metsänhoitoyhdistykset ja MTK Metsänomistajat yhdessä

Mhy:t ja MTK Metsänomistajat -linjan metsäammattilaiset työskentelevät päivittäin yhdessä erilaisten haasteiden parissa. Aiheina ovat mm. puunostajalle tehtävät reklamaatiot, kaavoituksen haasteet tai vaikkapa epäselvät viranomaisohjeet luonnon huomioimisesta.

MTK ja mhy:t vaikuttavat myös paikallisella ja maakuntatasolla kaavoitus- ja maankäyttöpäätöksiin, jotta metsänomistajien oikeudet ja edut huomioidaan. Toimijat vaikuttavat aktiivisesti riistakantojen hallintaan varmistaakseen metsätalouden kestävät toimintaedellytykset. MTK on myös vaikuttanut luonnonsuojelulain uudistukseen siten, että metsänomistajien oikeudet on turvattu, ja vapaaehtoisen suojelun rahoitusta on parannettu.

3. Edunvalvonta kansallisesti ja kansainvälisesti

Kansallisella tasolla päätetään monista asioista, esimerkiksi verotukseen liittyvistä kysymyksistä – niitä ei ehkä usein mielletä edunvalvonnaksi. Metsien kiinteistövero on yksi esimerkki, joka on saatu vahvalla edunvalvonnalla estettyä. Toinen esimerkki verotukseen liittyen on yrittäjävähennys, joka saatiin edunvalvonnan avulla ulottumaan myös maa- ja metsätalouden harjoittajiin. Sehän tarkoittaa 5 prosentin vähennystä veronalaisesta tulosta! Näiden pysyminen myös jatkossa ei ole itsestään selvää, vaan vaatii jatkuvaa työtä.

MTK korostaa, että kestävän ja aktiivisen metsätalouden merkitys tulisi tiedostaa horisontaalisesti kaikilla EU-lainsäädännön sektoreilla. 

MTK toimii Euroopan metsänomistajien liiton (CEPF) sekä maa- ja metsätalousyrittäjien sekä osuuskuntien (COPA COGECA) kautta edistäen metsänomistajien oikeuksia. MTK korostaa aktiivisen, monipuolisen metsien käytön hyötyjä ja vaikuttaa monin tavoin EU:n säädösten valmisteluun.

Edunvalvonnalla haetaan tasapainoa metsänomistajan vapaudelle ja vastuille

Tiivistetysti edunvalvonnassa on kyse omaisuuden- ja elinkeinonsuojasta, metsänomistajien oikeudenmukaisesta kohtelusta, toimien vapaaehtoisuudesta sekä siitä, että yhteisten tavoitteiden kustannuksia ei kaadeta metsänomistajien maksettavaksi. Metsätalous nähdään liian usein ongelmana, vaikka metsien käyttö ja niihin liittyvät mm. luonnonhoitotoimet ovat keskeinen osa tavoitteisiin pääsemistä. 

Suomen suurin metsäalan ammattilaisten järjestö työskentelee yhdessä varmistaakseen, että metsänomistajien ääni kuuluu päätöksenteossa kaikilla vaikuttamisen tasoilla. On hienoa, että olemalla Metsänhoitoyhdistyksesi jäsen, haluat tukea tätä tärkeää työtä. Kiitos panoksestasi!

Miten metsänomistajan etua ajettiin vuonna 2024?

  • Vaikutimme siihen, että uuden EU-kauden poliittiset linjaukset ovat metsänomistajalähtöisiä.
  • Ohjasimme metsien käytön rajoituksia esimerkiksi raakkujen lähialueilla metsänomistajan kannalta oikeudenmukaiseksi.
  • Edistimme uuden metsänhoidon rahoitusjärjestelmän metkan toimivuutta metsänomistajalähtöisesti.
  • Järjestimme kymmenille tuhansille metsänomistajille ajankohtaistilaisuuksia ja tietoiskuja.
  • Etsimme koko ajan vaihtoehtoisia ansaintamalleja metsänomistajille ja edistimme aitojen luontoarvomarkkinoiden syntyä Suomeen.
  • Huolehdimme, että PEFC-sertifikaatti on jatkossakin metsänomistajan tärkein ja kustannustehokkain työkalu metsänomistamisen ja metsänhoidon kestävyyden osoittamiseen.
  • Vaikutimme, että metsänhoitosuosituksissa on metsänomistajalle tarjolla monipuolisesti erilaisia vaihtoehtoja harjoittaa taloudellisesti kannattavaa metsätaloutta.
  • Lisäsimme puumarkkinatietoa, joka osaltaan auttoi metsänomistajia samaan ennätystulot puumarkkinoilta.
  • Otimme käyttöön MTK:n mobiilisovelluksen, jolla jäsenet saavat monipuolista tietoa sekä edistimme OmaMetsä-palvelun käytön yleistymistä.
  • Lisäsimme alueellista puumarkkinatiedottamista koko Suomessa.
  • Saimme metsänomistajat mukaan poronhoitolain päivitystyöhön.
  • Ja paljon muuta!

Ota yhteyttä!

Jos sinulla on mielessäsi mikä tahansa metsänomistajan etujen ajamiseen liittyvä asia, älä epäröi ottaa yhteyttä. Olemme täällä metsänhoitoyhdistyksissä ja MTK:ssa auttamassa ja varmistamassa, että metsänomistajien ääni kuuluu päätöksenteossa.

Tilaa yhdistyksen uutiskirje

Tilaa yhdistyksen uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeen, saat sähköpostiisi tiedotteita tapahtumistamme, ajankohtaisista metsäuutisista sekä puukauppatilanteesta ja puun hinnasta.

Tilaa uutiskirje

2025 © Metsänhoitoyhdistykset