Mitä metsänomistajan kannattaa tehdä ennen talven tuloa?

savotta

Talvi tekee tuloaan tänä vuonna verkkaisemmin kuin vuosi sitten. Lokakuun loppupuolella 2023 meillä oli jo paksu kerros pysyvää lunta maassa, kun nyt maisema on ollut niin kovin pimeä ja sää vuodenaikaan nähden tavanomaista lämpöisempi. On kuitenkin varmaa, että kyllä se talvi sieltä loppujen lopuksi päälle käy. Mitä metsänomistajan olisi hyvä tehdä ennen talven tuloa?

  • Metsäkatsaus. Mikäli et ole käynyt tänä vuonna metsässäsi, nyt on korkea aika – ja vaikka olisitkin käynyt, on nämä loppusyksyn pakkaskelit vallan mainiota aikaa kierrellä vielä uusi tarkastuskierros. On hyvä tarkastaa, onko metsään tullut kesän aikana myrskytuhoja tai näkyykö puustossa merkkejä tuhohyönteisistä. Näyttääkö jossakin puusto liian tiheältä – onko tarvetta taimikonhoidolle? Myös lannoitustarpeita on hyvä kartoittaa syksyllä, kun lehtien puuttuminen avartaa näkymiä metsässä ja esimerkiksi merkit boorinpuutoksesta on helpompi havaita. Jos kaipaat ammattilaisen näkemystä asiaan, pyydä oma metsäasiantuntijasi mukaan tilakäynnille. Samalla voitte sopia jo hyvissä ajoin mahdolliset taimitilaukset tai taimikonhoidot seuraavalle keväälle ja kesälle.
  • Taimikon heinäys – vielä ehtii! Rehevien kasvupaikkojen nuorten taimikoiden tilanne kannattaa tarkistaa ja mikäli taimet ovat kiipelissä heinikon keskellä, ehdit tehdä pelastustoimenpiteet ennen talven tuloa. Taimikoiden heinäntorjunta on helpointa tehdä syksyllä, kun heinät ovat kellastuneet ja taimet löytyvät paremmin pöpelikön seasta. Kun pintakasvillisuus poljetaan tai niitetään taimien ympäriltä, se ei taitu tukahduttamaan taimia sitten, kun lunta kertyy päälle painoksi.
  • Ennakkoraivaus. Loppusyksy on hyvää aikaa tehdä ennakkoraivauksia tulevia hakkuita silmällä pitäen. Ennakkoraivauksia voi jatkaa sittenkin, kun lunta tulee, ja kun lämpötila laskee pakkaselle, ei juurikäävän leviämisestä havupuiden kannoilla tarvitse huolehtia. Paras lopputulos ennakkoraivauksessa saavutetaan silloin, kun se tulee tehtyä yhtä talvea ennen hakkuuta. Näin lumi ehti painaa raivatun puuston maahan. Jos siis nyt tuli mieleen, että ensi vuonna muuten pitäisi tehdä niitä hakkuita, niin nyt on hyvä hetki kaivaa raivaussaha esiin ja lähteä metsään kuntoilemaan! Voit myös soittaa omalle metsäasiantuntijalle ja tilata metsurin hommiin.
  • Valitse metsänhoitoyhdistykseen päättäjät. Tänä vuonna metsänhoitoyhdistyksissä käydään valtuustovaalit, joissa valitaan metsänomistajajäsenten joukosta edustajat päättämään yhdistyksen toiminnasta, suuntaviivoista ja taloudenpidosta seuraavan neljän vuoden ajan. Meillä Savotassa ehdolla on 39 metsänomistajaa eri puolilta toimialuettamme. Tutustu ehdokkaisiin ehdokasgalleriassamme, jonne pääset vaalisivuilta (mhy.fi/savotta/vaalit). Äänestysaika on 6.–27.11.

Ajankohtaista

  1. Savotan nykyinen valtuusto kokoontui viimeiseen syyskokoukseen

    Savotan nykyinen valtuusto kokoontui viimeiseen syyskokoukseen

    Savotta

    Metsänhoitoyhdistys Savotan nykyinen valtuusto kokoontui 12.12.2024 viimeiseen syyskokoukseensa Juankoskelle. Kokouksessa valtuusto asetti tavoitteet vuodelle 2025. Valtuustovaalit käytiin marraskuussa ja uusi valtuusto aloittaa toimintansa tammikuussa 2025.

    Lue lisää
  2. Metsänhoitoyhdistys Savotan uusi valtuusto on valittu

    Metsänhoitoyhdistys Savotan uusi valtuusto on valittu

    Savotta

    Mhy Savotan valtuusto kaudelle 2025–2028 on valittu. Heidän joukossaan on metsänomistajia kattavasti eri puolilta Savotan toimialuetta. Eniten ääniä sai Leevi Partanen.

  3. Työn luonne kiehtoi - ja ehti myös muuttua

    Työn luonne kiehtoi - ja ehti myös muuttua

    Savotta

    Miksi läksin metsäalalle? Metsäalaan on perinteisesti kuulunut vapaa työaika ja sen puitteissa vapaus ja vastuu organisoida omaa tekemistään ja tapaansa toteuttaa työtehtäviään. Metsäammattilainen on saanut työskennellä metsässä, siinä sivussa saanut mielekästä liikuntaa ihan työn puolesta, haistaa, maistaa, kuulla ja tuntea luonto ja kaikki siihen liittyvä. Näin pohtii pian eläkkeelle siirtyvä Saara Koskinen.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset