Jouluntuoksua metsänhoidollisesta kuusesta

Valtakunnallinen

Tuoksut ja koristeluperinteet osa joulutunnelmaan virittäytymistä

Joulun viettoon virittävät eri aisteja kutkuttavat kaudenmukaiset joululaulut, herkut, tuoksut ja koristeet. Minulle ja varmasti monelle muullekin tuoksuja mukanaan tuovat koristeluperinteet kuuluvat osaksi virittäytymistä. Kuusi tuodaan sisälle tunnelmanluojaksi ja toinen samanlainen keittiön ikkunan eteen pikkulintujen iloksi. Kuusenhavuja hyödynnetään monipuolisesti koristeena kuin käytännöllisesti liukuesteenä ulko-oven edessä. Sammaleet, jäkälät, kävyt ja varvut hyödynnetään koristelun eri muodoissa. Ja kyllähän se katajanoksakin löytää tiensä sahtikuurnaan.

Muista jokamiehenoikeudet joulunajan metsäretkillä – havujen ja joulukuusten kotiin viemiseen tarvitaan maanomistajan lupa

Erityisesti viimeisen parin vuoden aikana olemme löytäneet metsäluonnon virkistäytymisen kautta. Siten jouluperinteet ovat vahvistuneet, kun samoja aisteja kutkuttavia tuoksuja halutaan myös kotiin pimeimpänä vuodenaikana. Luonnossa liikkuminen ja siellä aistien kutkuaminen ovat meille kaikille mahdollisia jokamiehenoikeuksien myötä, mutta jokamiehenoikeudet eivät oikeuta viemään näitä mukanaan kotiin asti, pois lukien luonnonmarjat, sienet ja kukat. Kaikki puut, oksat (havut), kävyt, sammaleet, jäkälät ja varvut ovat metsänomistajan omaisuutta eikä niitä saa poimia luvatta matkaansa.

Metsänhoidollinen kuusi joulupuuna

Kuusen kaataminen ja vieminen luvatta on varkausrikoksen lisäksi hiilensidonnallinen menetys. Joulukuusen hausta tulee aina sopia metsänomistajan kanssa. Hyvä valinta on niin sanottu metsänhoidollinen kuusi, joka tulisi joka tapauksessa kaadetuksi osana taimikonhoitoa tai sähkölinjan reunametsänhoitoa. Kuusenhavujen ja käpyjen noudosta suosittelen sopimaan tuoreilta hakkuukohteilta. Näin voi käyttää hakkuutähteitä, jolloin paksut ja tuuheat havut ovat helpommin saatavilla ilman elävälle puustolle aiheutuvaa haittaa.

Luonnontuotteiden hyödyntämisessä molempien osapuolien on tarkoituksenmukaista hyötyä. Hintavertailua voi tehdä paikallismarkkinoilta. Osapuolet voivat hyödyntää virkistysarvokaupan mallia, kun tietävät ja tuntevat toisensa. Tilanteessa, jossa osapuolet eivät tiedä ja tunne toisiaan, niin Luontoarvot.fi -markkinapaikalla on mahdollisuus myydä myös jouluisia luonnontuotteita, esimerkiksi niitä metsänhoidollisia joulukuusia. Tarkat metsätontut kiertävät ja kirjaavat havaintojaan ylös. Ollaan siis kilttejä toisillemme myös joulun alla eikä sorruta luvattomuuksiin. Yhdessä ja yhteisymmärryksessä rakennetaan mieluinen joulumieli meille kaikille. 

Juho Ikonen MTK

Juho Ikonen

Maankäytön asiantuntija

Juho toimii MTK Keskusliiton Maaseudun elinvoimalinjalla. Hän on erikoistunut maankäytön, kaavoituksen, tuuli- ja aurinkovoiman sekä virkistysarvojen erityiskysymyksiin.

Liittyvät bloggaukset

 1. Edunvalvontavaltuutus on tulevaisuuden turva metsänomistajalle

  Metsänomistajan edunvalvontavaltuutus – miksi varautuminen kannattaa

  Metsäjuristi Ulla Pakarinen

  Ulla Pakarinen

  Valtakunnallinen

  Miten metsäasioita hoidetaan, jos ei itse siihen kykene? Edunvalvontavaltuutuksella voi valtuuttaa valitsemansa henkilön tekemään myös metsien hoitoon liittyviä päätöksiä tilanteessa, jossa oma toimintakyky on heikentynyt.

  Lue lisää
 2. Mitä Mhyn puukauppapalvelut antaa metsänomistajalle?

  Mitä Mhyn puukauppapalvelut antaa metsänomistajalle?

  Harri Huupponen

  Valtakunnallinen

  Metsänomistajat, voitte luottaa siihen, että saatte puuerällenne varmasti sopivan ja arvojenne mukaisen puukaupan. Mhyt ovat siinä tukenasi. Metsänomistaja on toiminnan keskiössä, koska kaikki lähtee siitä, minkälainen metsäsuhde metsänomistajalla on.

 3. Äänestä metsänomistajamisen puolesta

  Käytetään ääntämme vaaleissa

  Mikko Tiirola

  Valtakunnallinen

  Yhdenkään metsänomistajan ei kannata jäädä nukkumaan vaalipäivänä. Käytetään ääntämme. Meitä on 600 000.

2023 © Metsänhoitoyhdistykset