Anna äänesi sille joka saa sen kuuluviin. - Valtuustovaalien äänestys 6.–27.11. Tutustu ehdokkaisiin

Miten metsäsuhteesi ja äänestäminen liittyvät toisiinsa?

Valtakunnallinen

”Jos et löydä hyvää ehdokasta, äänestä vähiten huonoa. Tällöin huonoimmat eivät ainakaan hyödy äänestämättömyydestäsi. ”

Tätä kuulemaani motivaatiokorin hätäperustelua ei todellakaan tarvitse käyttää mhy-vaaleissa. Ehdokasasettelusta on tullut monipuolinen metsänomistajakunta ehdolle. He ovat päättäneet lähteä mukaan tavoitteenaan edustaa meitä kaikkia, meidän valtuuttaminamme, meidän parhaaksemme. Itse en ole ehdolla, reilut kolme vuosikymmentä olen saanut tehdä luottamustyötä tässä organisaatiossa. Siitä iso kiitos etenkin minua äänestäneille!

Metsätalouskin on muuttunut todella hektiseksi 38-vuotisen metsäomistajataipaleeni varrella. Kurveja on tullut lisää, näkyvyys heikentynyt. Ylämäet ja alamäet markkinoilla tulevat nykyajan kiireessä yhä nopeammin vastaan. Sääntelyn kieltomerkkejä on taipaleella yhtenään, ja metsänkäsittelyn eri vaihtoehdot haarautuvat monisäikeisiksi poluiksi. Samalla koneistuminen on valtavasti helpottanut ja tehostanut fyysistä työtä, puhumattakaan digitaalisaation loikasta mm. metsävaratiedossa, töiden suunnittelussa ja kilpailutuksessa.

Kaupungistumisen megatrendi etäännyttää metsänomistuksen, ja tuo haasteita vuorovaikutukseen metsässä toimijoiden ja omistajien kesken. Vielä enemmän se vaikuttaa epäluuloihin metsätyötä kohtaan yhteiskunnassamme. Raflaavat klikkiotsikot eivät tilannetta paranna, varsinkaan, jos ala antaa medialle syöttöjä lapaan, niin kuin hyvin ikävässä raakkutuhossa on tapahtunut.

Väittäisin kuitenkin, että vahva metsäsuhde etenkin suomalaisilla metsänomistajilla ei ole mihinkään kadonnut, se on vaan erilainen kuin vuosikymmeniä sitten. Koska se on osin etääntynyt fyysisesti metsästä, samalla se voi tuoda uutta perspektiiviä, vaikkei käytännön metsätyö tuttua olisikaan. Perhemetsätalouden arvot pysyvät moniarvoisen metsätaloutemme perustana ja vahvuutena, kunhan vain huolehdimme vuorovaikutuksesta.

Millainen on sinun metsäsuhteesi, ja miten parhaiten saat sen ilmi omistamallasi metsätilalla? Olet jo tehnyt hyvän päätöksen, kun olet valinnut yhdistyksen jäsenyyden. Valtuutetut yhdistyksessä käyttävät isointa valtaa organisaatiossa, mm. strategiapäätöksissä. Kannustan jo äänestyspäätöstä tehdessä rohkeasti ottamaan ehdokkaisiin yhteyttä, ja kysymään kantaa asioihin, ja samalla tuomaan omia näkemyksiä ilmi. Jäsen jäsenelle -keskustelua lisää siis!

Äänestäminen on ikiaikainen keksintö, demokratia on toiseksi paras vallankäytön muoto valistuneen yksinvaltiuden jälkeen. Jälkimmäinen on osoittautunut utopiaksi, joten… teepä tämän syksyn metsänhoitotyö nro 1 ja äänestä!

Kirjoittaja: Matti Rauhalahti, 56-vuotias maa- ja metsätalousyrittäjä, muusikko sekä juontaja. Mhy Roineen valtuuston puheenjohtaja.

Liittyvät bloggaukset

  1. Lannoitus sopii hoidettuihin metsiin

    Lannoitus sopii hoidettuihin metsiin

    Jenny Alho

    Valtakunnallinen

    Kiinnostaako puuston kasvunlisäys ja sitä kautta metsän parempi tuotto? Tai oletko huomannut omassa metsässäsi tupsulatvoja tai muita ravinnehäiriöihin viittavia oireita?

    Lue lisää
  2. Kapuloita rattaissa ja bensaa suonissa

    Kapuloita rattaissa ja bensaa suonissa

    Anne Rauhamäki

    Valtakunnallinen

    Raivaussahat ne on metkoja vehkeitä. Vaikka huollat ja hoivaat, säilytät kuinka optimaalisissa olosuhteissa ja ulkoilutat säännöllisesti, niin aina on saha jotenkin rikki kun tositoimiin ryhdytään. Erityisesti silloin kun työmaa sijaitsee jossain mahdollisimman kaukana kotoa ja lähin pienkonekorjaamo on parinsadan kilometrin päässä ja suljettu kesälomien ajaksi.

  3. Metsänhoitoyhdistysten valtuustoissa pääsee vaikuttamaan oman alueen metsätalouteen

    Metsänhoitoyhdistysten valtuustoissa pääsee vaikuttamaan oman alueen metsätalouteen

    Valtakunnallinen

    Metsänhoitoyhdistysten valtuustovaalit järjestetään marraskuussa. Ehdokasasettelu on jo avattu – jokaisen oman alueensa metsätaloudesta ja metsien hyvinvoinnista kiinnostuneen metsänomistajan kannattaakin tarttua toimeen. Kuten asiaan jo vihkiytyneet valtuustojen jäsenet kertovat, vaikuttamismahdollisuuksia on tarjolla juuri niin paljon kuin oma mielenkiinto ja kalenteri antavat myöten.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset