Näköalapaikka suomalaiseen metsään! - Valtuustovaalien ehdokasasettelu käynnissä 2.10. asti. Asetu ehdolle

Muistilista sieni- ja marjaretkelle

Valtakunnallinen

Taas olisi se aika vuodesta, kun Suomen luonto antaa parastaan innokkaalle keräilijälle. Pohjoisessa Suomessa hillat alkavat kypsyä, mustikkaa löytyy läpi Suomen ja sienikausikin on jo käynnissä. Löytyisikö metsästä jotakin uutta kerättävää perinteisten edellä mainittujen luonnonantimien lisäksi?

Kaksi kärpästä yhdellä iskulla

Mitä jos menisit marja- tai sieniretkelle omalle metsätilalle? Keräilyn lomassa voit samalla käydä läpi metsäsi metsänhoidollisen tilan ja varmistaa ettei tilallesi ole osunut hyönteis- tai myrskytuhoja. Metsässä samoillessa voit keräilyn ohella käydä läpi oheisen listan ja tehdä tarvittaessa itsellesi muistiinpanoja ja keskustella niiden perusteella oman metsäasiantuntijasi kanssa. Voit tehdä muistiinpanoja OmaMetsä -palveluun omien karttamerkintöjen avulla. Voit myös pyytää asiantuntijan mukaan maastoon, tosin silloin marjojen ja sienten keräily jää seuraavaan kertaan.

🌲Ota mukaan älylaite, jolla voit seurata OmaMetsän avulla kartasta missä päin metsätilaa liikut ja tarkastella samalla oman metsätilasi kuviotietoja

🌲Tarkista taimikoiden kunto ja taimien kasvuolosuhteet. Onko tarvetta raivaukselle? Eihän hirvieläimet ole tehneet tuhojaan?

🌲Käy läpi tilan metsätiet ja niiden kunto. Onko painaumia? Tarvitsisiko tienvarret raivausta?

🌲Pidä silmät auki hyönteis- ja myrskytuhojen varalta. Muista ettei yksittäinen hyönteishavainto tai muutama tuulenkaato välttämättä aiheuta toimenpiteitä. Tällaisetkin havainnot on kuitenkin hyvä kirjata ylös, jotta niiden mahdollista kehittymistä voidaan seurata ja tarvittaessa pystytään reagoimaan ajoissa ja ennaltaehkäisemään laaja-alaiset tuhot.

🌲Muista, että myös naapuritilan puolella tehdyt toimenpiteet vaikuttavat sinun metsätilaasi. Silmäile siis myös naapuritiloja samalla. Metsätuhot eivät katso tilarajoja ja naapuritilalle tehty avohakkuu voi vaikuttaa reunametsiin laaja-alaisesti.

🌲Jos huomasit maastossa liikkuessasi jotakin poikkeavaa, kannattaa ottaa yhteyttä omaan metsäasiantuntijaan. Oman alueesi metsäasiantuntijan yhteystiedot löydät täältä.

Onko omat metsät koluttu jo läpi?

Haluaisitko suunnata uusille marja- ja sienipaikoille oman metsätilan tai jo tuttujen paikkojen sijaan? Tänä kesänä uusien mustikkapaikkojen löytäminen on entistä helpompaa Karttaselaimen uuden mustikkakartta-karttatason ansiosta. Karttatason avulla voit kartoittaa potentiaalisia mustikkapaikkoja vaikka kotisohvalta. Mustikkakartta näyttää mustikan potentiaaliset esiintymisalueet mustikan tyypilliseen kasvupaikkaan perustuen.

Voit merkitä paikat itsellesi OmaMetsä-palveluun muistiin ja suunnistaa sen avulla metsässä. Samalla voit tarkentaa OmaMetsään tekemiäsi merkintöjä ja lisätä sinne sienipaikat tai muita huomioita. Omat merkintäsi näkyvät vain sinulle.

Marjastajan ja sienestäjän muistilista

🌲Opiskele etukäteen muutama helposti tunnistettava laji, joita voit kerätä. Voit myös opetella tunnistamaan jonkin itsellesi uuden villiyrtin tai sienen ja kerätä sitä tuttujen lajien lisäksi. Jos et ole täysin varma voiko lajia syödä, jätä se metsään kasvamaan.

🌲Suunnittele reitti etukäteen. Minne voit jättää auton? Missä olisi sopiva evästauon paikka? Muista jokaisenoikeudet ja kunnioittavat käytöstavat myös metsässä liikkuessa.

🌲Suunnista metsässä kaikille ilmaisen OmaMetsä-palvelun avulla. OmaMetsään voit tehdä omia karttamerkintöjä ja tallentaa hyvät marja- ja sienipaikat itsellesi tulevia vuosia varten.

🌲Ota mukaan tarpeeksi iso sanko tai kori. Taskussa on hyvä olla muutama lisämuovipussi varmuuden vuoksi.

🌲Eväät tekee retken! Muista siis napata mukaan sopivaa syötävää. Huolehdi mukaan myös riittävästi juotavaa.

🌲Varaa mukaan säänmukainen vaatetus, joka suojaa ötököiltä sekä mukavat maastoon sopivat jalkineet.

Jenny Alho

Markkinointikoordinaattori, Metasänhoitoyhdistysten Palvelu Oy

Liittyvät bloggaukset

  1. Mitä yhteistä on metsänhoitoyhdistyksillä, Trumpilla ja Harrisilla?

    Mitä yhteistä on metsänhoitoyhdistyksillä, Trumpilla ja Harrisilla?

    Mikko Tiirola

    Valtakunnallinen

    Donald Trumpin puheet metsien haravoinnista olivat otsikoissa hänen presidenttikaudellaan. Mutta mitä yhteistä on USA:n presidentinvaaleilla ja metsänhoitoyhdistyksillä? Yhdysvalloissa on äänestetty presidentistä aina neljän vuoden välein marraskuussa jo vuodesta 1792 lähtien. Hieman lyhempi marraskuinen vaaliperinne on metsänhoitoyhdistyksissä, jossa on valittu vuodesta 2000 asti neljäksi vuodeksi valtuutetut metsänomistajat päättämään oman metsänhoitoyhdistyksen asioista. Yhteistä on se, että molemmat vaalit pidetään samassa rytmissä kesäolympialaisvuoden marraskuussa.

    Lue lisää
  2. Uskallammeko nähdä metsän ja luonnon palveluna?​

    Uskallammeko nähdä metsän ja luonnon palveluna?​

    Seppo Niskanen

    Valtakunnallinen

    Luonnon monimuotoisuuden edistämisen keinoja pohditaan tällä hetkellä laajasti. Metso -ohjelma, joka perustuu vapaaehtoisiin sopimuksiin, on ollut menestyksekäs. Taustalla on yhteiskunnan rahoitus. Markkinoihin perustuvia malleja ei kuitenkaan aiemmin ole ollut tarjolla. Luontoarvot.fi -palvelu on tuonut kaikille mahdollisuuden osallistua luontoarvojen säilyttämiseen ja luonnon monimuotoisuuden edistämiseen.

  3. Puutavaralajeihin, runkohintaan vai järeyteen perustuvaa puukauppaa?

    Puutavaralajeihin, runkohintaan vai järeyteen perustuvaa puukauppaa?

    Pauli Rintala

    Valtakunnallinen

    Perinteisessä puutavaralajikaupassa hinnoittelu perustuu ostajan tarjoamaan yksikköhintaan. Metsänomistajan tehtäväksi jää arvioida, paljonko mitäkin puutavaralajia tulisi kullekin ostajalle. Kun ostaja ei anna mitään takuuta eriarvoisten puutavaralajien määristä, on eri tarjousten vertaaminen todella vaikeaa. Apua saat omasta metsänhoitoyhdistyksestä.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset