Vuoden pimein aika – maastovaatteiden värillä on väliä

Valtakunnallinen

Mhy blogi pimeä syksy

Elämme vuoden pimeintä aikaa. Päivät lyhenevät lyhenemistään ja kellojakin siirrettiin jälleen tunti kesään päin, eli illan hämärä tulee entistäkin aikaisemmin. Siksipä kirjoittelenkin seuraavat kappaleet näkyvyydestä, sillä hämäryydestä huolimatta jokaisen meistä tulisi tulla nähdyksi.

Väriä päälle maastoon

Syksy on tuonut metsään ja metsäteille marjastajien ja ulkoilijoiden lisäksi myös metsästäjät. Oman turvallisuuden tähden on hyvä käyttää näkyvää vaatetusta maastossa liikuttaessa. Koskaan kun ei tiedä, jos oma kulkureitti risteää metsästystilanteen kanssa. Valpas liikkuja huomaa mahdollisen metsästystilanteen tutkapannallisesta koirasta, iloisesta haukunnasta tai yllättävästä liikenneruuhkasta metsätiellä. Harmillisesti ulkoiluvarusteiden värit eivät yleensä erotu maastossa edukseen, vaan lisävarusteena niihin on hyvä lisätä huomioliivi tai vähintäänkin iloisen värinen päähine.

Näy hakkuutyömaalla ja noudata vierailuohjeita

Hämäryys ja vähenevä päivänvalo eivät myöskään helpota vierailijan havaitsemista hakkuutyömaalla. Kun kuljettaja on keskittynyt työhönsä voi puskan takaa saapuvan vierailijan näkeminen olla haastavaa. Vaaratilanteita syntyy kun mennään liian lähelle konetta, eikä tunneta koneen työskentelytapoja. Heijastimet ja näkyvä vaatetus auttavat tässäkin asiassa, mutta paras varotoimi on ennakointi! Hakkuusopimuksen liitteenä on yleensä työmaan turvallisuusohjeet, jotka on syytä lukaista läpi. Hakkuutyömaan varastopaikalla on työmaataulu, jossa ovat varoetäisyydet ja tärkeimpänä tietona puhelinnumerot työkoneisiin. Kohteliasta on ilmoittaa puhelimella saapuvansa työmaalle, jolloin kuljettajat osaavat varautua vierailuun ja huomioida vierailijan. Turvallisin lähestymissuunta on koneen takaa jo tehdyn alueen puolelta.

Anna puuautolle tilaa metsätiellä

Oman kokemukseni mukaan kaikkein jännittävintä varsinkin hämärässä, mutta myös valoisassa on kohdata puuauto kapealla metsätiellä. Nämä 25 metriä pitkät teiden jättiläiset eivät nimittäin peruuta varsinkaan täydessä lastissa! Jalankulkijan tulee kuormaavan puuauton ohituksessa käyttää suurta varovaisuutta ja parasta onkin suorittaa ohitus reilusti metsän puolelta. Kuormaamisesta voi tippua oksia ja pahimmassa tapauksessa pölli päähän jos menee liian lähelle. Autoilijalle puuauton kohtaaminen voi olla ikimuistoinen, varsinkin jos omasta autosta ei löydy väistämiseen tarvittavaa pakkia ja peruutustaidot ovat ruosteessa. Onneksi puuautot jättävät teiden risteyksiin puhelinnumerolla varustetut kolmiot, joten voihan arveluttavassa tilanteessa soittaa puuautoon ja varmistaa turvallisen kohtaamisen.

Näillä mietteillä ja vinkeillä toivottelenkin metsänomistajille ja muille luonnossa liikkujille hyvää syksyn jatkoa ja turvallista talven odotusta! Pysytään näkyvissä!

Taina Kekkonen bloggaa

Taina Kekkonen

Metsäasiantuntija Mhy Etelä-Savo

Olen Mhy Etelä-Savon metsäasiantuntija ja toimistopaikkani on Mikkelin toimistolla. Keväällä 2013 teimme kotitilallani sukupolvenvaihdoksen, jonka seurauksena olen päässyt maa- ja metsätalouden harrastajaksi sanan varsinaisessa merkityksessä.

Liittyvät bloggaukset

 1. Edunvalvontavaltuutus on tulevaisuuden turva metsänomistajalle

  Metsänomistajan edunvalvontavaltuutus – miksi varautuminen kannattaa

  Metsäjuristi Ulla Pakarinen

  Ulla Pakarinen

  Valtakunnallinen

  Miten metsäasioita hoidetaan, jos ei itse siihen kykene? Edunvalvontavaltuutuksella voi valtuuttaa valitsemansa henkilön tekemään myös metsien hoitoon liittyviä päätöksiä tilanteessa, jossa oma toimintakyky on heikentynyt.

  Lue lisää
 2. Mitä Mhyn puukauppapalvelut antaa metsänomistajalle?

  Mitä Mhyn puukauppapalvelut antaa metsänomistajalle?

  Harri Huupponen

  Valtakunnallinen

  Metsänomistajat, voitte luottaa siihen, että saatte puuerällenne varmasti sopivan ja arvojenne mukaisen puukaupan. Mhyt ovat siinä tukenasi. Metsänomistaja on toiminnan keskiössä, koska kaikki lähtee siitä, minkälainen metsäsuhde metsänomistajalla on.

 3. Äänestä metsänomistajamisen puolesta

  Käytetään ääntämme vaaleissa

  Mikko Tiirola

  Valtakunnallinen

  Yhdenkään metsänomistajan ei kannata jäädä nukkumaan vaalipäivänä. Käytetään ääntämme. Meitä on 600 000.

2023 © Metsänhoitoyhdistykset