Näköalapaikka suomalaiseen metsään! - Valtuustovaalien ehdokasasettelu käynnissä 2.10. asti. Asetu ehdolle

Metsänhoitoyhdistyksen avulla onnistut puukaupassa

Valtakunnallinen

Paikallisen metsänhoitoyhdistyksesi metsäasiantuntijan avulla varmistat toimivat ratkaisut omalle metsällesi. Puukauppaa suunniteltaessa kilpailutus kannattaa aina. Metsänhoitoyhdistys pystyy myös löytämään ostajan, joka ottaa tukin parhaiten talteen ja näin lisää metsänomistajan puukauppatuloja.

Kesä on hieman hiljaisempaa aikaa myös puukaupassa, mutta syksyä kohti mentäessä puukauppojen määrän ennustetaan kasvavan. Kesäkuun puumarkkinakatsauksessa viitattiinkin Luonnonvarakeskuksen metsäennusteeseen, jonka puun vuositarpeesta ei oltu vielä täytetty puoliakaan. Syksylle onkin odotettavissa tasaista kysyntää puutavaralle.

Kilpailutus, kilpailutus, kilpailutus

Kilpailuttamalla puukaupat metsänomistaja varmistaa sen, että hän löytää puilleen alueellaan parasta hintaa maksavan ostajan. Metsänhoitoyhdistyksen ammattiapu antaa parhaan turvan puukaupan kaikissa vaiheissa. MTK ja Mhy:t tarjoavat jäsenilleen reaaliaikaisia hintatietoja metsänhoitoyhdistyksen valtakirjakaupoista eri puutavaralajien osalta. Mhy puukauppatilastot -palvelu kerää puukauppatiedot metsänhoitoyhdistysten tekemistä valtakirjakaupoista. Tutustu palveluun tarkemmin MTK:n verkkosivuilla. kirjautumalla Oiva-jäsentunnuksillasi.

”Metsänomistajat haluavat reilun ja läpinäkyvän hinnan omalle metsälleen. Kilpailuttamalla tarjoukset oman metsäyhdistyksen kautta puunmyyjä löytää omalle metsälle parhaan ratkaisun. Metsä on suuri omaisuuserä, jonka kasvamiseen on mennyt vuosikymmeniä, siksi puukauppaan kannattaa tehdä huolella ja asiantuntija-apua käyttäen”, MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola korostaa kilpailuttamisen tärkeyttä.

Katkontatiedot metsänomistajien saatavilla

Katkonnan merkitystä puukaupassa ei voi aliarvioida. Metsäyhtiöiden kilpailuttamisen lisäksi Mhy:t pystyvät tarjoamaan tietoa siitä, kuinka tukin katkonta poikkeaa eri yhtiöiden välillä. Kilpailuttamalla yhtiöt ja sovittamalla yhtiöiden katkontatiedot omalle leimikolle, voivat hyödyt metsänomistajalle olla merkittäviä jokaisessa puukaupassa.

Katkonnan merkitys on tilipussille suuri, sillä jokainen kuitupuuksi katkottu tukkipuukokoinen puu siirtyy myös hinnassa kuitupuun hinnoitteluun.

”Suomessa on yli 600 000 metsänomistajaa, joten on aivan luonnollista, että kaikki heistä eivät pysty seuraamaan puumarkkinoiden ja katkontatietojen kehittymistä. Paikallinen metsänhoitoyhdistys kerää kauppatietojen lisäksi tietoja eri yhtiöiden katkonnoista, joista voi olla sopivaa puunostajaa mietittäessä suurikin merkitys”, MTK:n puukauppaan erikoistunut kenttäpäällikkö Pauli Rintala kommentoi. Rintala vieraili puukaupan asiantuntijan roolissa myös 12. kesäkuuta esitetyssä A-studio -lähetyksessä (linkki ohjelman tallenteeseen).

Vaikka puukaupassa maltti on valttia ja sopimuksiin kannattaa paneutua asiantuntijan kanssa, sujuvat kaupat pääasiassa ongelmitta.

”Julkisuuteen nousevat monesti epäonnistuneet puukaupat, mutta täytyy muistaa, että puunostajat tekevät vuosittain yli 100 000 puukauppaa yksityisten metsänomistajien kanssa, joista valtaosa sujuu aivan sujuvasti. Ne harvat ongelmatilanteetkin ovat vältettävissä avoimuuden kautta”, Rintala taustoittaa suomalaisen puukaupan mittakaavaa.

Mhy-jäsenyys kannattaa

  • Maan kattavimmat puukauppatilastot ja  puun hintatiedot sekä osaavat metsäasiantuntijat käytössäsi.
  • Metsänhoitopalvelut jäsenetuhintaan.
  • Kattavat jäsenedut.
  • Metsänomistajien itsensä hallinnoima.

Ajankohtaista

  1. MTK: Luontoarvot osaksi metsänhoitoyhdistysten puukauppojen kilpailutusta       

    MTK: Luontoarvot osaksi metsänhoitoyhdistysten puukauppojen kilpailutusta

    Valtakunnallinen

    MTK:n metsäjohtokunnan mielestä metsäyhtiöiden sitoumukset esimerkiksi nykyistä leveämpiin suojavyöhykkeisiin ovat oikeansuuntaisia, mutta niiden kustannukset eivät saa jäädä vain metsänomistajien kontolle. ”Luontoarvot on syytä ottaa osaksi puukauppaa.

    Lue lisää
  2. Ehdota ansioitunutta metsänhoitoyhdistystä Vuoden Kymppi -palkinnon saajaksi

    Ehdota ansioitunutta metsänhoitoyhdistystä Vuoden Kymppi -palkinnon saajaksi

    Valtakunnallinen

    Ehdota Vuoden kymppi -palkinnon saajaksi metsänhoitoyhdistystä, joka on tehnyt sinuun positiivisen vaikutuksen. Ehdotuksia voit jättää aina 22. syyskuuta saakka.

  3. Vanhoja metsiä suojellaan osana EU:n biodiversiteettistrategian toimeenpanoa

    Vanhoja metsiä suojellaan osana EU:n biodiversiteettistrategian toimeenpanoa

    Valtakunnallinen

    Ehdotus vanhojen metsien kansallisiksi kriteereiksi on parhaillaan lausuntokierroksella. Kriteereitä on valmisteltu, koska EU:n biodiversiteettistrategian mukaan EU:ssa jäljellä olevat luonnontilaiset metsät ja vanhat metsät on suojeltava tiukasti. Suojelun toteuttamiseksi on määriteltävä, mitkä metsät ovat luonnontilaisia metsiä ja mitkä vanhoja metsiä.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset