Metsänhoitoyhdistyksen avulla onnistut puukaupassa

Valtakunnallinen

Paikallisen metsänhoitoyhdistyksesi metsäasiantuntijan avulla varmistat toimivat ratkaisut omalle metsällesi. Puukauppaa suunniteltaessa kilpailutus kannattaa aina. Metsänhoitoyhdistys pystyy myös löytämään ostajan, joka ottaa tukin parhaiten talteen ja näin lisää metsänomistajan puukauppatuloja.

Kesä on hieman hiljaisempaa aikaa myös puukaupassa, mutta syksyä kohti mentäessä puukauppojen määrän ennustetaan kasvavan. Kesäkuun puumarkkinakatsauksessa viitattiinkin Luonnonvarakeskuksen metsäennusteeseen, jonka puun vuositarpeesta ei oltu vielä täytetty puoliakaan. Syksylle onkin odotettavissa tasaista kysyntää puutavaralle.

Kilpailutus, kilpailutus, kilpailutus

Kilpailuttamalla puukaupat metsänomistaja varmistaa sen, että hän löytää puilleen alueellaan parasta hintaa maksavan ostajan. Metsänhoitoyhdistyksen ammattiapu antaa parhaan turvan puukaupan kaikissa vaiheissa. MTK ja Mhy:t tarjoavat jäsenilleen reaaliaikaisia hintatietoja metsänhoitoyhdistyksen valtakirjakaupoista eri puutavaralajien osalta. Mhy puukauppatilastot -palvelu kerää puukauppatiedot metsänhoitoyhdistysten tekemistä valtakirjakaupoista. Tutustu palveluun tarkemmin MTK:n verkkosivuilla. kirjautumalla Oiva-jäsentunnuksillasi.

”Metsänomistajat haluavat reilun ja läpinäkyvän hinnan omalle metsälleen. Kilpailuttamalla tarjoukset oman metsäyhdistyksen kautta puunmyyjä löytää omalle metsälle parhaan ratkaisun. Metsä on suuri omaisuuserä, jonka kasvamiseen on mennyt vuosikymmeniä, siksi puukauppaan kannattaa tehdä huolella ja asiantuntija-apua käyttäen”, MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola korostaa kilpailuttamisen tärkeyttä.

Katkontatiedot metsänomistajien saatavilla

Katkonnan merkitystä puukaupassa ei voi aliarvioida. Metsäyhtiöiden kilpailuttamisen lisäksi Mhy:t pystyvät tarjoamaan tietoa siitä, kuinka tukin katkonta poikkeaa eri yhtiöiden välillä. Kilpailuttamalla yhtiöt ja sovittamalla yhtiöiden katkontatiedot omalle leimikolle, voivat hyödyt metsänomistajalle olla merkittäviä jokaisessa puukaupassa.

Katkonnan merkitys on tilipussille suuri, sillä jokainen kuitupuuksi katkottu tukkipuukokoinen puu siirtyy myös hinnassa kuitupuun hinnoitteluun.

”Suomessa on yli 600 000 metsänomistajaa, joten on aivan luonnollista, että kaikki heistä eivät pysty seuraamaan puumarkkinoiden ja katkontatietojen kehittymistä. Paikallinen metsänhoitoyhdistys kerää kauppatietojen lisäksi tietoja eri yhtiöiden katkonnoista, joista voi olla sopivaa puunostajaa mietittäessä suurikin merkitys”, MTK:n puukauppaan erikoistunut kenttäpäällikkö Pauli Rintala kommentoi. Rintala vieraili puukaupan asiantuntijan roolissa myös 12. kesäkuuta esitetyssä A-studio -lähetyksessä (linkki ohjelman tallenteeseen).

Vaikka puukaupassa maltti on valttia ja sopimuksiin kannattaa paneutua asiantuntijan kanssa, sujuvat kaupat pääasiassa ongelmitta.

”Julkisuuteen nousevat monesti epäonnistuneet puukaupat, mutta täytyy muistaa, että puunostajat tekevät vuosittain yli 100 000 puukauppaa yksityisten metsänomistajien kanssa, joista valtaosa sujuu aivan sujuvasti. Ne harvat ongelmatilanteetkin ovat vältettävissä avoimuuden kautta”, Rintala taustoittaa suomalaisen puukaupan mittakaavaa.

Mhy-jäsenyys kannattaa

 • Maan kattavimmat puukauppatilastot ja  puun hintatiedot sekä osaavat metsäasiantuntijat käytössäsi.
 • Metsänhoitopalvelut jäsenetuhintaan.
 • Kattavat jäsenedut.
 • Metsänomistajien itsensä hallinnoima.

Ajankohtaista

 1. Tutustu OmaMetsän uusiin ominaisuuksiin

  Tutustu OmaMetsän uusiin ominaisuuksiin

  Valtakunnallinen

  OmaMetsä palvelut uudistuvat hurjaa vauhtia. Metsänhoitoyhdistyksien jäsenpalvelusta on rakentunut kilpailuvaltti, joka tuottaa metsänomistajajäsenilleen lisäarvoa. Uudistus varmistaa metsänomistajalähtöistä päätöksentekoa tukevaa tietoa. Tiedolla voidaan tukea metsänomistajien liiketaloudellisia puunmyyntien ja hoitotoimien suunnitteluja sekä vahvistetaan metsänomistajan omaa metsäsuhdetta. OmaMetsä palvelun uusissa ominaisuuksissa on otettu huomioon molempia. Palvelut kehittyvät ja uusia ominaisuuksia otetaan jatkuvasti käyttöön.

  Lue lisää
 2. Metsävisan voitosta kisattiin Solvallan metsissä

  Metsävisan voitosta kisattiin Solvallan metsissä

  Valtakunnallinen

  Yläkoulujen valtakunnallisen Metsävisan finaali järjestettiin 23. toukokuuta Espoossa. Loppukilpailuun kutsuttiin 50 alkukilpailussa parhaiten pärjännyttä nuorta. Haastavassa kisassa voittajaksi selviytyi Ilari Kämäräinen Vaalan yhtenäiskoulusta. Metsänhoitoyhdistykset ja MTK ovat tarjonneet jo 10 vuoden ajan kesätöitä hyvin pärjänneille visailijoille.

 3. Apulanta-metsä syntyi Rantasalmelle

  Apulanta-metsä syntyi Rantasalmelle

  Valtakunnallinen

  Rantasalmen kunnan metsään istutettiin parituhatta koivun tainta viime viikonloppuna Apulannan fanien talkoovoimin. Apulannan ja istuttajien toiveena on monimuotoinen metsä, joka tarjoaa virkistystä puun tuotannon ohella.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset