Metsävähennyksen korotusta odotetaan voimaan vuoden 2026 alussa
Valtakunnallinen
Hallituksen esitys metsävähennyksen korotuksesta nostoa 75:een prosenttiin annettiin eduskunnalle toukokuun alussa, ja se on parhaillaan valiokuntakäsittelyssä. MTK pitää esitettyä lainmuutosta tärkeänä panostuksena pitkäjänteiseen perhemetsätalouteen.
Metsänomistaja on voinut nykyisin vähentää vähennyksenä enintään 60 prosenttia veronalaisen metsätalouden pääomatulosta, jonka on saanut metsävähennykseen oikeuttavasta metsästä. Metsävähennyksen korotus on kirjattu hallitusohjelman tavoitteisiin ja keväällä 2025 valtiovarainministeriö tiedotti vähennysprosentin korottamisesta enintään 75:een. Lisäksi metsävähennyksen enimmäismäärä nousee nykyisestä 60:stä 75 prosenttiin metsäkiinteistöjen yhteenlasketuista hankintamenoista.
Yleinen lähtökohta verojärjestelmässämme on se, että tulonhankkimiskustannukset saadaan vähentää täysimääräisesti. Ristiriitaista on, että ko. puuston hankintamenosta saadaan metsätalouden tuloverotuksessa vähentää vain 60 prosenttia.
”MTK on pitkään vaatinut, että metsävähennys tulee nostaa vastaamaan puuston todellista osuutta metsän hankintamenosta. Puuston osuus metsän hankintamenosta on tyypillisesti 90-95 prosenttia”, MTK:n veropolitiikasta vastaava johtaja Timo Sipilä kommentoi.
Metsävähennys käytännössä
Metsävähennystä käyttämällä voit vähentää osan metsätilan ostohinnasta jo metsätilan omistusaikana puun myyntitulosta. Vähennyksen yhteydessä puhutaan metsävähennyspohjasta.
Metsävähennyspohjaksi kutsutaan sitä osuutta metsän ostamisen kuluista, josta voi saada metsävähennyksen. Metsävähennyspohja olisi siis uudistuksen myötä 75 % metsän hankintamenosta.
Hankintameno muodostuu metsätilan ostamisen kuluista, kuten tilasta maksetusta kauppasummasta, varainsiirtoverosta, lainhuudatuksen kuluista sekä määräalan osalta määräalan lohkomiskustannuksista. Jos kaupan kohteena olleella kiinteistöllä on myös rakennuksia tai peltoa, näiden osuutta tilan arvosta tai kaupan muista kustannuksista ei lasketa metsävähennyspohjaan. Metsävähennyspohjaa voi muodostua vain metsämaalta.
Ajankohtaista
Koneen Säätiöltä merkittävä rahoitus MTK:lle
Valtakunnallinen
Koneen Säätiön Metsän puolella -aloite myöntää yhteensä 2,2 miljoonaa euroa kolmelle hankkeelle, jotka edistävät luonnonarvomarkkinan käynnistymistä Suomessa. MTK:lle säätiö myöntää 500 000 euroa. Rahoituksella kehitetään metsänomistajalähtöisiä luontoarvomarkkinapalveluita. Yhteensä Metsän puolella -aloite myöntää 2,2 miljoonaa euroa kolmelle suomalaiselle hankkeelle. MTK:n lisäksi yksi hankkeista on metsänhoitoyhdistys Päijät-Hämeen.
MTK: METSO-ohjelman rahoitus on turvattava myös jatkossa
Valtakunnallinen
Valtioneuvosto hyväksyi Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelman eli METSO-ohjelman vuonna 2014. Nykyisen ohjelmakauden on määrä jatkua vuoden 2025 loppuun saakka. MTK on ollut mukana työryhmässä valmistelemassa uutta ohjelmakautta, joka alkaisi vuoden 2026 alussa. MTK:n ympäristöasiantuntija Heli Siitarin mukaan on välttämättömänä, että maanomistajia vapaaehtoiseen suojeluun kannustavan työkalun riittävä rahoitus turvataan myös jatkossa.