MTK ja SLC veivät metsänomistajien viestiä Säätytalolle

Valtakunnallinen

Hallitusneuvottelut käynnistyivät vapun jälkeen Säätytalolla. MTK ja SLC jättivät esityksensä hallitusohjelmaan viime keskiviikkona. Metsänomistajien viesti oli keskeisessä asemassa. Suomen tulee tehdä vaikuttavaa EU-politiikkaa, jossa metsien kasvu ja jalostus talouden kivijalkana on turvattu.

Kokoomus, perussuomalaiset, RKP ja kristillisdemokraatit neuvottelevat parhaillaan ohjelmaa tulevan pääministerin Petteri Orpon hallitukselle. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto sekä sen ruotsinkielinen sisarjärjestö SLC kannustavat hallitusta hyödyntämään ohjelmassaan rohkeasti luonnonvara-alan kasvupotentiaalin. 

Tuottajajärjestöjen edustajat tapasivat Säätytalon edessä hallitusneuvotteluissa mukana olevien puolueiden puheenjohtajia. Pääviestit koskivat erityisesti metsäsektoria.

Metsäsektorin merkittävä osuus koko kansantalouden arvonlisäyksestä on turvattava, eikä alan toimintaedellytyksiä saa heikentää. Tärkeintä on säilyttää metsäpolitiikan päätäntävalta kiistattomasti kansallisella tasolla. Hallituksen kannattaa panostaa monin eri keinoin metsien kasvun ja terveyden lisäämiseen. Hakkuiden lisääminen ei ole uhka metsien hiilinieluille eikä luonnon monimuotoisuudelle, MTK ja SLC evästivät hallitusneuvottelijoita.

”Metsät ovat edelleen kiistatta selkeitä hiilinieluja. Fossiilisista polttoaineista luopuminen ja Suomen kokonaispäästöjen lasku on pääroolissa ilmastopolitiikassa. Maanomistajien hiilivarannot ovat merkittävässä roolissa päästötavoitteisiin tähdätessä, mutta tulevan hallituksenkin on tärkeää muistaa, että nieluille löytyy aina omistaja”, MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola painottaa.

Metsien hiilivarantojen ja puupääoman määrän kasvattaminen on mahdollista metsänhoitotoimien oikea-aikaisuudella sekä esimerkiksi lannoituksella. MTK toivookin tulevalta hallitukselta, että tiukasta talouslinjasta huolimatta, metsätalouden Metka -rahoitus tulisi turvata. Metka korvaa Kemera-tukijärjestelmän vuoden 2024 alusta alkaen. Tukea voi hakea moniin metsänhoitoa edistäviin toimenpiteisiin.

”Metsien kasvun hidastuminen on ollut yksi suurimmista syistä metsämaan hiilinielujen pienentymiseen. Tulevan hallituksen tulee hahmottaa, että metsänhoidolla on tärkeä rooli, kun kunnianhimoisiin päästötavoitteisiin tähdätään”, Mäki-Hakola kommentoi.

Suomessa metsänomistajia on yli 600 000. Ei ole yhtä oikeaa tapaa omistaa metsää, ja tämä tulee hyvin ilmi tuoreessa myös Metsänomistaja 2020 -tutkimuksessa. Metsien talouskäytön rinnalla on metsänomistajille tarjottava myös vapaaehtoisuuteen perustuvia suojeluohjelmia. Näistä esimerkkinä ovat METSO- ja Helmi -ohjelmat, joiden rahoituksen säilymisen puolesta MTK vetosi muodostettavaan hallitukseen yhdessä SLL ja WWF:n kanssa.

Ajankohtaista

  1. Metsänomistajat kiinnostuneempia puukaupoista enemmän kuin koskaan aiemmin

    Metsänomistajat kiinnostuneempia puukaupoista enemmän kuin koskaan aiemmin

    Valtakunnallinen

    Metsänomistajien kiinnostus puukauppaan on kasvussa, selviää syksyn Metsätutka-kyselystä. Vaikka puukauppaa on tehty viime aikoina ahkerasti, on metsänomistajilla vielä myyntiaikeita. Lähes 40 prosenttia metsänomistajista aikoo myydä puuta ensi vuonna. Puun hyvän kysynnän ja hinnan nousun merkitys puukauppaan kannustavana tekijänä on noussut vastauksissa aivan uudella tasolla.

    Lue lisää
  2. Raakkutuho on poikkeuksellinen myös edunvalvonnalle

    Raakkutuho on poikkeuksellinen myös edunvalvonnalle

    Valtakunnallinen

    StoraEnson hakkuulla tapahtunut, raakuille tuhoisa lainrikkomus on tuomittava. Hämmentävää tapauksessa on se, että kyseisen harvinaisen tapauksen johdosta julkisuuden alttarilla on pyritty tuomitsemaan koko metsäsektori. Metsätaloudessa ympäristöarvojen huomioiminen on osa jokaista tehtävää toimenpidettä. Pelkästään puukauppoja tehdään kuitenkin vuosittain yli 100 000 ja valitettavasti kaikkia vahinkoja tai tarkoituksellisia rikkomuksia ei voida estää.

  3. MTK: Luontoarvot osaksi metsänhoitoyhdistysten puukauppojen kilpailutusta       

    MTK: Luontoarvot osaksi metsänhoitoyhdistysten puukauppojen kilpailutusta

    Valtakunnallinen

    MTK:n metsäjohtokunnan mielestä metsäyhtiöiden sitoumukset esimerkiksi nykyistä leveämpiin suojavyöhykkeisiin ovat oikeansuuntaisia, mutta niiden kustannukset eivät saa jäädä vain metsänomistajien kontolle. ”Luontoarvot on syytä ottaa osaksi puukauppaa.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset