MTK ja SLC veivät metsänomistajien viestiä Säätytalolle

Valtakunnallinen

Hallitusneuvottelut käynnistyivät vapun jälkeen Säätytalolla. MTK ja SLC jättivät esityksensä hallitusohjelmaan viime keskiviikkona. Metsänomistajien viesti oli keskeisessä asemassa. Suomen tulee tehdä vaikuttavaa EU-politiikkaa, jossa metsien kasvu ja jalostus talouden kivijalkana on turvattu.

Kokoomus, perussuomalaiset, RKP ja kristillisdemokraatit neuvottelevat parhaillaan ohjelmaa tulevan pääministerin Petteri Orpon hallitukselle. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto sekä sen ruotsinkielinen sisarjärjestö SLC kannustavat hallitusta hyödyntämään ohjelmassaan rohkeasti luonnonvara-alan kasvupotentiaalin. 

Tuottajajärjestöjen edustajat tapasivat Säätytalon edessä hallitusneuvotteluissa mukana olevien puolueiden puheenjohtajia. Pääviestit koskivat erityisesti metsäsektoria.

Metsäsektorin merkittävä osuus koko kansantalouden arvonlisäyksestä on turvattava, eikä alan toimintaedellytyksiä saa heikentää. Tärkeintä on säilyttää metsäpolitiikan päätäntävalta kiistattomasti kansallisella tasolla. Hallituksen kannattaa panostaa monin eri keinoin metsien kasvun ja terveyden lisäämiseen. Hakkuiden lisääminen ei ole uhka metsien hiilinieluille eikä luonnon monimuotoisuudelle, MTK ja SLC evästivät hallitusneuvottelijoita.

”Metsät ovat edelleen kiistatta selkeitä hiilinieluja. Fossiilisista polttoaineista luopuminen ja Suomen kokonaispäästöjen lasku on pääroolissa ilmastopolitiikassa. Maanomistajien hiilivarannot ovat merkittävässä roolissa päästötavoitteisiin tähdätessä, mutta tulevan hallituksenkin on tärkeää muistaa, että nieluille löytyy aina omistaja”, MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola painottaa.

Metsien hiilivarantojen ja puupääoman määrän kasvattaminen on mahdollista metsänhoitotoimien oikea-aikaisuudella sekä esimerkiksi lannoituksella. MTK toivookin tulevalta hallitukselta, että tiukasta talouslinjasta huolimatta, metsätalouden Metka -rahoitus tulisi turvata. Metka korvaa Kemera-tukijärjestelmän vuoden 2024 alusta alkaen. Tukea voi hakea moniin metsänhoitoa edistäviin toimenpiteisiin.

”Metsien kasvun hidastuminen on ollut yksi suurimmista syistä metsämaan hiilinielujen pienentymiseen. Tulevan hallituksen tulee hahmottaa, että metsänhoidolla on tärkeä rooli, kun kunnianhimoisiin päästötavoitteisiin tähdätään”, Mäki-Hakola kommentoi.

Suomessa metsänomistajia on yli 600 000. Ei ole yhtä oikeaa tapaa omistaa metsää, ja tämä tulee hyvin ilmi tuoreessa myös Metsänomistaja 2020 -tutkimuksessa. Metsien talouskäytön rinnalla on metsänomistajille tarjottava myös vapaaehtoisuuteen perustuvia suojeluohjelmia. Näistä esimerkkinä ovat METSO- ja Helmi -ohjelmat, joiden rahoituksen säilymisen puolesta MTK vetosi muodostettavaan hallitukseen yhdessä SLL ja WWF:n kanssa.

Ajankohtaista

 1. Tutustu OmaMetsän uusiin ominaisuuksiin

  Tutustu OmaMetsän uusiin ominaisuuksiin

  Valtakunnallinen

  OmaMetsä palvelut uudistuvat hurjaa vauhtia. Metsänhoitoyhdistyksien jäsenpalvelusta on rakentunut kilpailuvaltti, joka tuottaa metsänomistajajäsenilleen lisäarvoa. Uudistus varmistaa metsänomistajalähtöistä päätöksentekoa tukevaa tietoa. Tiedolla voidaan tukea metsänomistajien liiketaloudellisia puunmyyntien ja hoitotoimien suunnitteluja sekä vahvistetaan metsänomistajan omaa metsäsuhdetta. OmaMetsä palvelun uusissa ominaisuuksissa on otettu huomioon molempia. Palvelut kehittyvät ja uusia ominaisuuksia otetaan jatkuvasti käyttöön.

  Lue lisää
 2. Metsävisan voitosta kisattiin Solvallan metsissä

  Metsävisan voitosta kisattiin Solvallan metsissä

  Valtakunnallinen

  Yläkoulujen valtakunnallisen Metsävisan finaali järjestettiin 23. toukokuuta Espoossa. Loppukilpailuun kutsuttiin 50 alkukilpailussa parhaiten pärjännyttä nuorta. Haastavassa kisassa voittajaksi selviytyi Ilari Kämäräinen Vaalan yhtenäiskoulusta. Metsänhoitoyhdistykset ja MTK ovat tarjonneet jo 10 vuoden ajan kesätöitä hyvin pärjänneille visailijoille.

 3. Apulanta-metsä syntyi Rantasalmelle

  Apulanta-metsä syntyi Rantasalmelle

  Valtakunnallinen

  Rantasalmen kunnan metsään istutettiin parituhatta koivun tainta viime viikonloppuna Apulannan fanien talkoovoimin. Apulannan ja istuttajien toiveena on monimuotoinen metsä, joka tarjoaa virkistystä puun tuotannon ohella.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset