Suomen Metsäsäätiö nostaa vastuullishankkeet uudeksi painopistealueekseen

Valtakunnallinen

Suomen Metsäsäätiö on omalta osaltaan edistämässä luonnon monimuotoisuutta ja ilmastotyötä nostaessaan vastuullisuushankkeet mukaan uudistuneen strategiansa painopistealueeksi vuosille 2023-2027. Uuden strategian myötä Suomen Metsäsäätiö uudistuu enemmän kuin kertaakaan yli 25-vuotisen historiansa aikana.

”Metsäsäätiö teki perusteellista strategiatyötä ja kävimme uudistuksessa läpi säätiön toimintaa niin apurahatoiminnan, rahoituspohjan kuin sisäisten toimintatapojen osalta. Nyt meillä on selkeä suunta metsäalan yhteiselle kehittämiselle”, toteaa hallituksen puheenjohtaja Juha Jumppanen säätiön tiedotteessa. 

Metsäsäätiön toiminnan painopisteinä jatkavat edelleen apurahojen myöntäminen tiede- ja tutkimushankkeille, lasten ja nuorten hankkeille sekä vaikuttajaviestintään. Näitä rahoitetaan puukauppojen yhteydessä perittävillä menekinedistämismaksuilla. Uusiin vastuullisuushankkeisiin rahoitus haetaan ensisijaisesti uusilta, mahdollisesti metsäteollisuuden ulkopuolisiltakin toimijoilta. Metsäsäätiön rahoittama vastuullisuushanke voisi olla esimerkiksi paahde-elinympäristön tai turvemaan ennallistamishanke, johon se hankkii rahoituskumppanin ja jonka kolmas osapuoli suunnnittelisi ja toteuttaisi yhdessä metsäalan toimijoiden kanssa. 

”Strategiauudistuksen ehkä tärkein tavoite on parantaa ja lisätä vaikuttavuutta. Haluamme tehdä sellaista toimintaa, joka tuotta metsäalalle ja koko yhteiskunnalle mahdollisimman suurta hyötyä”, kertoo toimitusjohtajan sijainen Matti Mäkelä Suomen Metsäsäätiöstä.

Metsäsäätiön apurahoja julkaistaan haettavaksi jatkossa teemoittain. Viime kesän apurahahaussa painotettiin tiedettä ja tutkimusta, ja se herätti laajaa kiinnostusta. Metsäsäätiö sai 33 varteenotettavaa hakemusta, josta valittiin rahoitettavaksi kuusi. 

Tämän syksyn haku kohdistuu mahdollisesti lapsiin, nuoriin ja vaikuttajaviestintään. ”Apurahojen teemoittaminen selkeyttää apurahatoimintaamme sekä hakijoiden että meidän näkökulmasta. Uusi toimintamalli on hyvä keino lisätä Metsäsäätiön vaikuttavuutta”, toteaa Matti Mäkelä.

Suomen Metsäsäätiö on perustettu metsätalouden tieteellisen tutkimuksen tukemiseen, metsän ja sen tuotteiden, erityisesti puusta valmistettujen tuotteiden käytön edistämiseen ja Suomen metsätalouden toimintaedellytysten turvaamiseen. Säätiön taustalla ovat lähes kaikki metsäalan tärkeät toimijat.

Lue lisää Metsäsäätiön sivuilta.

Ajankohtaista

  1. Metsänomistajat kiinnostuneempia puukaupoista enemmän kuin koskaan aiemmin

    Metsänomistajat kiinnostuneempia puukaupoista enemmän kuin koskaan aiemmin

    Valtakunnallinen

    Metsänomistajien kiinnostus puukauppaan on kasvussa, selviää syksyn Metsätutka-kyselystä. Vaikka puukauppaa on tehty viime aikoina ahkerasti, on metsänomistajilla vielä myyntiaikeita. Lähes 40 prosenttia metsänomistajista aikoo myydä puuta ensi vuonna. Puun hyvän kysynnän ja hinnan nousun merkitys puukauppaan kannustavana tekijänä on noussut vastauksissa aivan uudella tasolla.

    Lue lisää
  2. Raakkutuho on poikkeuksellinen myös edunvalvonnalle

    Raakkutuho on poikkeuksellinen myös edunvalvonnalle

    Valtakunnallinen

    StoraEnson hakkuulla tapahtunut, raakuille tuhoisa lainrikkomus on tuomittava. Hämmentävää tapauksessa on se, että kyseisen harvinaisen tapauksen johdosta julkisuuden alttarilla on pyritty tuomitsemaan koko metsäsektori. Metsätaloudessa ympäristöarvojen huomioiminen on osa jokaista tehtävää toimenpidettä. Pelkästään puukauppoja tehdään kuitenkin vuosittain yli 100 000 ja valitettavasti kaikkia vahinkoja tai tarkoituksellisia rikkomuksia ei voida estää.

  3. MTK: Luontoarvot osaksi metsänhoitoyhdistysten puukauppojen kilpailutusta       

    MTK: Luontoarvot osaksi metsänhoitoyhdistysten puukauppojen kilpailutusta

    Valtakunnallinen

    MTK:n metsäjohtokunnan mielestä metsäyhtiöiden sitoumukset esimerkiksi nykyistä leveämpiin suojavyöhykkeisiin ovat oikeansuuntaisia, mutta niiden kustannukset eivät saa jäädä vain metsänomistajien kontolle. ”Luontoarvot on syytä ottaa osaksi puukauppaa.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset