Kevät on puumarkkinoilla kiireistä aikaa – onnistuneissa puukaupoissa kokonaisuus ratkaisee

Valtakunnallinen

Alkuvuoden kiireisimmät puukauppaviikot käydään perinteisesti touko-kesäkuun vaihteessa. Viikko 22 oli vuonna 2025 viime vuosien tapaan alkuvuoden kiireisin kauppaviikko.

Viikkoon 25 mennessä Suomen metsissä on tehty puukauppaa vajaan 19 miljoonan kuution edestä. Kauppamäärissä liikutaan lähes käsikädessä viime vuoden kanssa. Puun hinta on tilastoissa noussut hieman vuoden takaiseen verrattuna.

”Kumulatiiviset puukauppamäärät ovat pitkälti viime vuoden tasolla. Puun hinta on noussut alkuvuoden aikana ja se on osoitusta etenkin puun vahvasta kysynnästä. Puun hinnalla on oma merkityksensä metsänomistajien kauppasuunnitelmiin, mutta suurin yksittäinen taustatekijä on edelleen selkeästi metsänhoidolliset tarpeet”, MTK:n tutkimuspäällikkö Kalle Karttunen kommentoi.

Alkuvuoden aikana kysyntää on ollut tasaisesti kuitu- ja tukkipuulle. Energiapuun osalta kauppamäärissä on havaittu laskua. Tätä selittää Karttusen mukaan leuto talvi ja käyttämättömät varastot.

Hintatilastot antavat vain suurpiirteistä tilannetta valtakunnallisesta ja alueellisista puumarkkinoista. Tilastot tarjoavat metsänomistajille tärkeää informaatiota ja MTK:n sekä metsänhoitoyhdistysten jäsenet pystyvätkin seuraamaan puumarkkinatietoja helposti MTK:n mobiiliappissa ja verkkosivuilla.

Jos puukauppa on ajankohtaista, kannattaa kaupoissa hyödyntää alueellisten metsänhoitoyhdistysten ammattitaitoa.

”Kilpailutus on merkittävässä roolissa puukaupoissa ja ostajakohtaiset erot tulevat näin hyvin esille. Ennakoimalla metsän hoitotarpeita voi oman yhdistyksen metsäneuvojan kanssa suunnitella puukauppoja hyvissä ajoin ja näin pystytään huomioimaan metsän ja metsänomistajan mahdolliset tarpeet paremmin”, Karttunen kommentoi.

Ajankohtaista

  1. Metsävähennyksen korotusta odotetaan voimaan vuoden 2026 alussa

    Metsävähennyksen korotusta odotetaan voimaan vuoden 2026 alussa

    Valtakunnallinen

    Hallituksen esitys metsävähennyksen korotuksesta nostoa 75:een prosenttiin annettiin eduskunnalle toukokuun alussa, ja se on parhaillaan valiokuntakäsittelyssä. MTK pitää esitettyä lainmuutosta tärkeänä panostuksena pitkäjänteiseen perhemetsätalouteen.

    Lue lisää
  2. Koneen Säätiöltä merkittävä rahoitus MTK:lle

    Koneen Säätiöltä merkittävä rahoitus MTK:lle

    Valtakunnallinen

    Koneen Säätiön Metsän puolella -aloite myöntää yhteensä 2,2 miljoonaa euroa kolmelle hankkeelle, jotka edistävät luonnonarvomarkkinan käynnistymistä Suomessa. MTK:lle säätiö myöntää 500 000 euroa. Rahoituksella kehitetään metsänomistajalähtöisiä luontoarvomarkkinapalveluita. Yhteensä Metsän puolella -aloite myöntää 2,2 miljoonaa euroa kolmelle suomalaiselle hankkeelle. MTK:n lisäksi yksi hankkeista on metsänhoitoyhdistys Päijät-Hämeen.

  3. MTK: METSO-ohjelman rahoitus on turvattava myös jatkossa

    MTK: METSO-ohjelman rahoitus on turvattava myös jatkossa

    Valtakunnallinen

    Valtioneuvosto hyväksyi Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelman eli METSO-ohjelman vuonna 2014. Nykyisen ohjelmakauden on määrä jatkua vuoden 2025 loppuun saakka. MTK on ollut mukana työryhmässä valmistelemassa uutta ohjelmakautta, joka alkaisi vuoden 2026 alussa. MTK:n ympäristöasiantuntija Heli Siitarin mukaan on välttämättömänä, että maanomistajia vapaaehtoiseen suojeluun kannustavan työkalun riittävä rahoitus turvataan myös jatkossa. 

2025 © Metsänhoitoyhdistykset