Ge din röst till den som får den att höras. - Fullmäktigevalets omröstning pågår 6–27.11.2024. Bekanta dig med kandidaterna

Gödsling lämpar sig för skötta skogar

Landsomfattande

Är du intresserad av att öka trädbeståndets tillväxt och därmed skogens avkastning? Eller har du i din egen skog lagt märke till buskartade toppar eller andra tecken som tyder på näringsobalans?  

Med skogsgödsling kan man snabbt och kostnadseffektivt öka tillväxten i både yngre och äldre barrträdsdominerade skogar. Skogen kan gödslas flera gånger under dess omloppstid. 

Beståndsvårdande skogsgödsling lämpar sig särskilt för barrträdsdominerade gallringsskogar med torrare, friska och näringsrika ståndorter (motsvarande VT, MT och OMT). Detta gäller både yngre och äldre bestånd som är i tillväxtfas. 

En lämplig tidpunkt för beståndsvårdande skogsgödsling är ett eller två år efter gallring. Om gödsling enbart genomförs en gång, lönar det sig att gödsla ca 6–10 år före förnyelseavverkningen. Då ger gödslingsinvesteringen som ökar andelen timmer den bästa avkastningen. 

Gödsling ökar timmeravkastningen 

Beståndsvårdande skogsgödsling är en av de mest lönsamma investeringarna inom skogsbruket. På mineraljordar kan gödsling generera en internränta, dvs. avkastning på 10–20 procent. En snabbare tillväxt av trädbeståndet tidigarelägger både gallring och slutavverkning. Det ökar virkesmängden med 12–20 m3/ha, och framför allt mängden timmer. 

Genom vitaliseringsgödsling förbättrar man tillväxten  

Man kan gödsla frodiga torvmarker med aska och samtidigt korrigera näringsobalansen. Bristen på vissa näringsämnen, exempelvis bor, orsakar problem i skogsbeståndets tillväxt. Vitaliseringsgödsling är en nödvändig skötselåtgärd som syftar till att förbättra skogens hälsa och korrigera näringsobalans i marken. Störningarna syns både i tillväxthastigheten och som formliga kvalitetsfel. På granplantor avslöjas borbristen med att topparna är flera till antalet och att de blir buskartade. Vitaliseringsgödsling med bor korrigerar tillväxten. Det är möjligt att ansöka om Metka-stöd för vitaliseringsgödsling.  

Ökade gallringsintäkter 

Gödslingskostnaderna kan dras av i skogsbeskattningen. Gödsling är ett bra sätt att återinvestera en del av skogsintäkterna tillbaka i skogen för att få den att växa med ränta. Gödsling ökar virkesmängden på skogsfastigheten och därmed fastighetens värde. Investeringen går alltså inte till spillo även om du funderar på att överlåta skogsfastigheten till efterföljande generationer. Tvärtom är både beståndsvårdande skogsgödsling och vitaliseringsgödsling en investering i skogens framtid. Kom dock ihåg att noggrant beräkna investeringens inverkan på arvsbeskattningen.  

Gödsling ökar kolbindning 

Skogsgödsling är också en insats för klimatet. Den extra tillväxten som beståndsvårdande skogsgödsling medför, kan binda upp till 10 ton koldioxid per hektar mer i jämförelse till vad skogen normalt binder när den växer. Även vitaliseringsgödsling kan ha positiva effekter på kolbindningen tack vare ökad tillväxt.   

Skogsvårdsföreningarna samordnar gemensamma projekt 

Är du intresserad av gödsling, men har bara ett mindre område som är lämpligt? Inga problem! Skogsvårdsföreningarna samordnar gemensamma gödslingsprojekt, vilket gör att även små områden kan gödslas på ett lönsamt sätt. 

Gödslingen utförs som ett gemensamt projekt mellan flera skogsägare, vilket sänker kostnaderna. När flera områden kan nås från samma lagerplats, blir arbetet mer effektivt och tidsbesparande. Då behöver inte varje enskild skogsägares arbetsområde vara stort, eftersom det finns områden att gödsla även hos grannfastigheterna. 

Skogsvårdsföreningen sköter samordningen av de gemensamma projekten, så du behöver inte fråga grannarna. Du kan naturligtvis engagera dem. Det enda du behöver göra är att anmäla ditt intresse för gödsling! 

Kontakta din lokala skogsvårdsinstruktör för mer information! 

Vill du lära dig mer om gödsling? Fråga din lokala skogsvårdsinstruktör eller delta i webbinariet om gödsling som ordnas den 27 november. Mer information om webbinariet och övriga evenemang hittar du under avsnittet evenemang.  

Jenny Alho

Markkinointikoordinaattori, Metasänhoitoyhdistysten Palvelu Oy

2024 © Skogsvårdsföreningarna