Ge din röst till den som får den att höras. - Fullmäktigevalets omröstning pågår 6–27.11.2024. Bekanta dig med kandidaterna

Skogsmarschen sätter den mångsidiga skogen i centrum

Landsomfattande

Skogsmarsch skogsvårdsförening

Skogsmarschen ordnas runt om i Finland under vecka 37, den 11–17 september. Under kampanjveckan uppmärksammas skogsvård, mångsidig användning av skogen och skogsägarnas roll i det finländska samhället. Alla som är intresserade av skog är välkomna att delta.

Den första Skogsmarschen ordnades år 1950, då syftet med evenemanget var att öka virkesproduktionen i privata skogar. Mer än 70 år senare har skogsbruket fortfarande en viktig roll i det finska samhället och behovet av ett mångsidigt skogsbruk har ökat.

Var och en av Finlands 600 000 skogsägare förvaltar det gröna guldet. Skogsägarna kan välja vilka som är de lämpligaste skogsskötselmetoderna både för de egna målsättningarna med skogen och för växtplatsen.

SLC:s skogsombudsman Anders Portin betonar skogens mångsidighet. Samtidigt som skogsägarna i Finland kan sköta sina skogar genom ekonomiskogsbruk bjuder skogarna även på rekreation, naturupplevelser, bär- och svampplockning och jaktmöjligheter.

– Av skogen görs produkter som ger skydd, värme och hjälper oss i vardagen i form av till exempel förpackningar, hushållspapper, mediciner och kemikalier. Då de här produkterna görs av trä i stället för av fossila material så bidrar vi till att bromsa klimatförändringen, säger Portin, som gav SLC:s hälsning vid Skogsmarschens öppningsevenemang på tisdagen (12.9).

Skogen har en stor roll som skapare av arbetsplatser samt för ekonomin i regionerna och för hela Finland.

– Den sociala dimensionen av bärkraftigheten i skogen gagnar hela landet – från skogsägaren till fabriksarbetaren, våra hamnar, transporter och bytesbalansen, säger Anders Portin.

Under Skogsmarschens kampanjvecka ordnas olika lokala evenemang av lokala skogsvårdsföreningar (lista på lokala evenemang). Allmänheten bjuds även att delta i Skogsmarschen genom att dela sina skogsbiler i bildtävlingen Mitt gröna guld. På webbplatsen metsamarssi.fi finns ett brett utbud av information och videor om skogsbruk och skogsägande. Kampanjen uppmanar till att vistas i skogen, sköta om skogen och njuta av skogen.

Kampanjen Skogsmarsch 2023 arrangeras av MTK, SLC och skogsvårdsföreningarna och SLC. Kampanjens kännetecken på sociala medier är #skogsmarsch2023 och #metsämarssi2023.

Nyheter

  1. Skogsvårdsföreningen är en trygg partner för skogsägare i alla konjunkturlägen

    Skogsvårdsföreningen är en trygg partner för skogsägare i alla konjunkturlägen

    Landsomfattande

    Under högkonjunkturer lockas skogsägare med olika partnerskap och ett brett utbud av förmåner för tjänster inom skogsvård och virkeshandel. Oberoende av den ekonomiska konjunkturen är det värt att komma ihåg för vem de olika virkeshandels- och skogsvårdstjänsterna är utformade. Skogsvårdsföreningarna är de enda serviceorganisationerna som driver skogsägarnas intressen. Skogsvårdsföreningen är en trygg partner oberoende av det ekonomiska läget.

    Läs mera
  2. Skogsägare: följ med stormskador och dina skogars hälsa på ett enkelt sätt i EgenSkog

    Skogsägare: följ med stormskador och dina skogars hälsa på ett enkelt sätt i EgenSkog

    Landsomfattande

    En tjänst baserad på artificiell intelligens, maskininlärning och öppen satellitdata har publicerats i tjänsten EgenSkog som identifierar förändringar i skogarna relaterade till stormskador och skogarnas hälsa. Tjänsten med sina nya kartnivåer finns nu i EgenSkog.

  3. Konjunkturen och vädret verkar variera kraftigt - Skogsägare bör vara noggranna när de köper och avverkar virke

    Konjunkturen och vädret verkar variera kraftigt - Skogsägare bör vara noggranna när de köper och avverkar virke

    Landsomfattande

    De ekonomiska cyklerna har fluktuerat dramatiskt under det senaste året. Från högkonjunktur till lågkonjunktur. Konjunktursvängningarna har varit kraftigare än normalt. Å andra sidan har osäkerhet blivit det nya normala, globalt påverkat av både epidemier och krig.

2024 © Skogsvårdsföreningarna